Γιατί τα νήπια πετάνε πράγματα κάτω;

Τα διάφορα αίτια και τι μπορείτε να κάνετε.

Γιατί τα νήπια πετάνε πράγματα κάτω;

Τα νήπια συχνά πετάνε στο πάτωμα παιχνίδια, βιβλία, φαγητά και ό,τι άλλο πιάνουν στα χέρια τους

Bigstock

Τα νήπια συχνά πετάνε κάτω παιχνίδια, βιβλία, φαγητά και ό,τι άλλο πιάνουν στα χέρια τους. Αυτή η συμπεριφορά του παιδιού είναι στα πλαίσια της φυσιολογικής ανάπτυξης του και απαιτεί ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες και καλό συντονισμό χεριών και ματιών. Ωστόσο, τα αίτια για τους οποίους μπορεί το παιδί να ρίχνει πράγματα στο πάτωμα μπορεί να είναι ποικίλοι και είναι σημαντικό να τους εντοπίσετε.

Γιατί τα νήπια πετούν πράγματα κάτω;

Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Maria Pistorio που ειδικεύεται στη σχέση παιδιού-γονέα, «τα νήπια συχνά πετούν πράγματα κάτω αντί να παίζουν με τα παιχνίδια τους για πολλούς λόγους. Κάποιες φορές, η συναισθηματική απορρύθμιση, η οποία είναι ελλιπής για τα νήπια, οδηγεί σε οργή. Άλλες φορές, ρίχνουν πράγματα για να δουν τι θα συμβεί όταν το κάνουν, τόσο στο αντικείμενο όσο και σε σχέση με τη δυναμική της σχέσης με τον φροντιστή.»

Τα αίτια για τα οποία το παιδί μπορεί να ρίχνει πράγματα κάτω είναι τα εξής:

Εξερεύνηση. Τα νήπια είναι γεμάτα περιέργεια και μαθαίνουν μέσα από την εξερεύνηση. Πετώντας πράγματα στο πάτωμα εξερευνούν τι θα συμβεί και ποια από αυτά σπάνε, αναπηδούν, τι θόρυβο κάνουν κτλ.

Αναζητούν προσοχή. Τα νήπια αποζητούν και απολαμβάνουν την προσοχή από τους γονείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Την διεκδικούν επίσης με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι πετώντας πράγματα στο πάτωμα; Εάν διαπιστώσουν ότι λειτουργεί, το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνουν ξανά και ξανά και ξανά.

Για διασκέδαση. Τα νήπια βαριούνται εύκολα, ειδικά όταν παίζουν συνέχεια με τα ίδια παιχνίδια ή κάνουν τις ίδιες δραστηριότητες. Το να πετούν παλιά παιχνίδια στο πάτωμα είναι για αυτό μία νέα, διασκεδαστική δραστηριότητα την οποία και επαναλαμβάνουν, μέχρι τουλάχιστον να τη βαρεθούν και αυτήν.

Εκφράζουν συναισθήματα. Σε σχέση με τους ενήλικες, τα νήπια δυσκολεύονται περισσότερο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λέξεις. Η επικοινωνία τους βασίζεται στις πράξεις και πετώντας αντικείμενα στο πάτωμα συνήθως εκφράζουν τον θυμό, την λύπη ή τη σύγχυση που νιώθουν.

Δεν αντιλαμβάνονται τη σωστή χρήση των πραγμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις το νήπιο ίσως να μην είναι ακόμα σε θέση να καταλαβαίνει πώς να χρησιμοποιήσει κάποια αντικείμενα, για αυτό και τα πετάει στο πάτωμα. Μπορεί επίσης να το κάνουν επειδή έχουν δει κάποιον άλλο να κάνει μία τέτοια κίνηση. Άλλωστε τα παιδιά μιμούνται από την βρεφική τους ακόμα ηλικία κινήσεις και συμπεριφορές, ειδικά των γονιών τους.

Λατρεύουν τον ήχο. Κι όμως, είναι πιθανό το νήπιο να απολαμβάνει να ρίχνει πράγματα στο πάτωμα απλά γιατί απολαμβάνει τον ήχο του γδούπου.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός;

Εάν η συμπεριφορά αυτή του παιδιού τείνει να γίνει συνήθεια, οι γονείς πρέπει να αναλάβουν δράση. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, στη περίπτωση αυτή;

Εξηγήστε τις συνέπειες. Μιλήστε στο παιδί σε ήρεμο τόνο για τις συνέπειες που έχει η πράξη του όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να σπάσει το αγαπημένη του παιχνίδι.

Βάλτε κανόνες. Κάθε φορά που το παιδί πετάει το παιχνίδι του στο πάτωμα, πάρτε το και κρύψτε το από το παιδί για κάποια ώρα. Μία τέτοια τεχνική θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή.

Δώστε του επιλογές. Μπορείτε για παράδειγμα να του δώσετε μία μπάλα ή άλλα αντικείμενα που δεν σπάνε ή καταστρέφονται.

Εντοπίστε την αιτία. Το παιδί μπορεί να εκφράζει τον θυμό ή την σύγχυσή του επειδή νυστάζει ή πεινάει. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί πετάει πράγματα κάτω και δώστε την ουσιαστική λύση σε εκείνο που την απασχολεί.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved