Γιατί το μωρό κοιτάζει επίμονα τα χέρια του;

Γιατί το μωρό κοιτάζει συνέχεια τα χέρια του και πώς σχετίζεται αυτό με την ανάπτυξη της όρασής του;

Γιατί το μωρό κοιτάζει επίμονα τα χέρια του;

Η όραση του μωρου αναπτύσσεται ταχύτατα τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Bigstock

Μετά τον δεύτερο μήνα τα μωρά απολαμβάνουν να κοιτούν επίμονα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους.

Στην ηλικία αυτή ίσως παρατηρήσετε ότι το μωρό κοιτά συχνά και επίμονα τα χέρια του. Είναι φυσιολογικό;

«Ναι», αναφέρει η παιδίατρος Tanya Remer Altmann και συμπληρώνει: «Από τον δεύτερο μήνα και έπειτα στα μωρά αρέσει να κοιτούν αντικείμενα όπως το μόμπιλο πάνω από την κούνια τους, έναν ανεμιστήρα στο ταβάνι ή κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται μπροστά τους».

Πλέον η όραση του μωρού έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι σε θέση να διακρίνει αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά του. Σε αυτήν την ηλικία ή ίσως και λίγο μεγαλύτερο το μωρό είναι πιθανό να κοιτάει επίμονα το πρόσωπο της μαμάς του ή τα χέρια του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και αυτό κομμάτι της ανάπτυξής τους και ένας εύκολος τρόπος για αυτόν για να διασκεδάσει τον εαυτό του.

Σύντομα θα είναι ακόμα πιο εμφανές ότι το μωρό απολαμβάνει να βλέπει καινούρια και διαφορετικά πράγματα γύρω του. Εάν για παράδειγμα κρατήσετε μία καινούρια κουδουνίστρα πάνω από το κεφάλι του θα διαπιστώσετε ότι το βρέφος θα γουρλώσει τα μάτια του και ότι θα κοιτά το καινούριο του παιχνίδι για περισσότερη ώρα από όση κοιτά άλλα αντικείμενα που ήδη γνωρίζει.

Το μωρό που κοιτάζει τα χέρια του απλώς αποκτά οπτική ικανότητα και πετυχαίνει τον συντονισμό για να φέρει τα χέρια του κοντά, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμο για ακόμη μεγαλύτερα αναπτυξιακά κόλπα. Μετά τον τρίτο μήνα το μωρό θα είναι σε θέση να φέρει τα χέρια του μόνο του κοντά στο πρόσωπό του και προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα με τα χέρια του.

moro-fos.jpg

Ανάπτυξη της όρασης του μωρού

Η όραση του μωρού αναπτύσσεται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Το νεογέννητο δεν μπορεί να διακρίνει χρώματα και βλέπει μόνο ότι βρίσκεται σε απόσταση 30 περίπου εκατοστών.

Τον 1o με 2o μήνα το μωρό ανταποκρίνεται στο έντονο φως ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του. Σταδιακά ξεχωρίζει τα πιο έντονα χρώματα και παράλληλα αναπτύσσεται ο συντονισμός όρασης και ακοής.

Μετά τον 2o μήνα, βελτιώνεται η αντίληψη του μωρού για το πόσο μακριά ή κοντά του βρίσκεται ένα αντικείμενο, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη βελτίωση του συντονισμού ματιών και εγκεφάλου. Επίσης, το μωρό μπορεί να παρακολουθήσει καλύτερα κινούμενα αντικείμενα. Εάν κάτι κουνηθεί στο οπτικό τους πεδίο, θα το ακολουθήσουν με τα μάτια τους.

Η όραση του μωρού τελειοποιείται όσο πλησιάζει σα πρώτα του γενέθλια. Μετά τους 12 μήνες μπορεί να δει όλα τα αντικείμενα και να αντιληφθεί το εστιακό βάθος.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved