Τι ακούει το νεογέννητο;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο καλά ακούνε τα νεογέννητα;

Τι ακούει το νεογέννητο;

Το μωρό ακούει ήχους από το περιβάλλον εκτός μήτρας ήδη από την 23η εβδομάδα κύησης. 

Bigstock

Τα νεογέννητα ακούνε καλά, αλλά όχι τέλεια. Το μέσο αυτί (μέσο ους) του νεογέννητου είναι γεμάτο υγρό γεγονός που σε ένα βαθμό επηρεάζει την ακοή του.

Επιπλέον, η ακοή του βρέφους είναι ακόμα «ανώριμη» για αυτό και τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό ανταποκρίνονεται περισσότερο στους δυνατούς ήχους και στις φωνές σε υψηλό τόνο.

Ήδη από το περιβάλλον της μήτρας το μωρό είναι σε θέση να ξεχωρίσει τη φωνή της μητέρας του και να ανταποκρίνεται σε αυτήν περισσότερο από ότι σε άλλες.

Πότε να ανησυχήσετε για την ακοή του μωρού

Εάν το νεογέννητο δεν ανταποκρίνεται στους δυνατούς θορύβους ή στη δική σας φωνή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Μετά τον τοκετό, τα νεογέννητα υποβάλλονται έτσι και αλλιώς σε εξετάσεις ακοής το πιθανότερο συνεπώς είναι να εντοπίσετε από νωρίς κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα.

Diverse People Portrait. Creative Businesswoman Balancing Work And Motherhood. Beautiful Young Mothe

Η ακοή του μωρού την περίοδο της εγκυμοσύνης

Το μωρό ακούει ήχους από το περιβάλλον εκτός μήτρας ήδη από την 23η εβδομάδα κύησης. Στο στάδιο αυτό μπορεί και ακούει ήχους χαμηλής συχνότητας, ενώ μέχρι και την 35η εβδομάδα τα αυτιά του έχουν σχηματιστεί πλήρως και το μωρό μπορεί να ξεχωρίσει τη φωνή της μητέρας του.

Μετά τον τοκετό, η ακοή του μωρού συνεχίζει να αναπτύσσεται και παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της μάθησης, καθώς το βρέφος χρησιμοποιεί τα αυτιά του για να λάβει το πλήθος πληροφοριών από το περιβάλλον γύρω του.

moro-fos.jpg

Μετά το 2o μήνα το μωρά ηρεμούν όταν ακούνε φωνές που τους είναι οικείες και απολαμβάνουν να ακούνε και τη δική τους φωνή.

Στον 4o με 6o μήνα, τα μωρά προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή του κάθε ήχου που ακούνε για αυτό και δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε παιχνίδια με ήχο και κουδουνίστρες.

Μετά τον 6o μήνα και όσο πλησιάζουν τα πρώτα του γενέθλια, το μωρό είναι λέει συλλαβές και ανταποκρίνεται στο άκουσμα του ονόματός του.

Με πληροφορίες από babycenter.com, webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved