Επτά μηνών μωρό: Ανάπτυξη, διατροφή και ύπνος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επτά μηνών μωρό.

Επτά μηνών μωρό: Ανάπτυξη, διατροφή και ύπνος

Μωρό ξαπλωμένο μπρούμυτα στο κρεβάτι των γονιών του.

Bigstock

Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Τόσο γρήγορα που πιθανά να βλέπετε ότι το μικρό σας καταφέρνει να κάνει και κάτι καινούριο κάθε μέρα.

Μην ξεχνάτε ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε πάνω -κάτω τι να περιμένετε στο κάθε αναπτυξιακό στάδιο.

Μωρό επτά μηνών

Στον έβδομο μήνα πιθανά να παρατηρήσετε τα παρακάτω:

  • Ο μωρό χοροπηδάει όταν το κρατάτε όρθιο
  • Μπορεί να γυρίσει από τη μία πλευρά στην άλλη όταν είναι ξαπλωμένο
  • Κάθεται χωρίς υποστήριξη
  • Περνάει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο
  • Δείχνει τις γευστικές του προτιμήσεις
  • Αρχίζει να αποκτά την αίσθηση του χώρου και του βάθους
  • Μουρμουρίζει και λέει συλλαβές

Επίσης, ειδικά εάν έχει ξεκινήσει τα μπουσουλήματα δείχνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ό,τι γίνεται γύρω του και είναι πιο κινητικό.

Μωρο ξαπλωμένο ανάσκελα στο κρεβάτι με μασητικό παιχνίδι στο στομα.

Bigstock

Ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα αγόρι επτά μηνών έχει ύψος κατά μέσο όρο 69,7 εκατοστά και ένα κορίτσι 67,3 εκατοστά. Από τον έκτο μέχρι και τον δωδέκατο μήνα τα μωρά ψηλώνουν κατά μέσο όρο ένα εκατοστό κάθε μήνα.

Όσον αφορά το βάρος τα αγόρια 7,5 μηνών κατά μέσο όρο ζυγίζουν 8,6 κιλά και τα κορίτσια 7,9 κιλά.

Στην ηλικία αυτή πολλά παιδιά μπουσουλάνε, ενώ άλλα ξεκινούν το μπουσούλημα αργότερα ή δεν μπουσουλάνε καθόλου και περπατούν κατευθείαν.

Επίσης, μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους και όταν είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα βάζουν τα χέρια τους μπροστά και προσπαθούν να σηκωθούν.

Τέλος, πολλά παιδιά μέχρι την ηλικία των επτά μηνών έχουν βγάλει το πρώτο τους δόντι.

Τι μπορείτε να κάνετε στο στάδιο αυτό:

  • Τραγουδήστε στο παιδί τραγούδια με δισύλλαβες και εύκολες λέξεις
  • Δοκιμάστε τα αισθητηριακά παιχνίδια και βιβλία που δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του.
  • Παίξτε με το τουβλάκια. Από τη μία το παιδί θα ενισχύσει τις κινητικές του δεξιότητες και από την άλλη θα βελτιώσει την ισορροπία του ενώ κάθεται.
  • Βάλτε το καρεκλάκι του φαγητού δίπλα στο τραπέζι που τρώτε ώστε να ξεκινήσει να γίνεται κομμάτι των οικογενειακών γευμάτων.

Ο ύπνος

Τα περισσότερα μωρά 7 μηνών κοιμούνται περίπου 14 ώρες κάθε μέρα. Η κατανομή του ύπνου είναι συνεχόμενος ύπνος το βράδυ και 2 με τρεις ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας διάρκειας 3 με 4 ωρών.

Στον βραδινό ύπνο κάποια μωρά κοιμούνται συνεχόμενα όλο το βράδυ και άλλα ξυπνούν τουλάχιστον μία φορά. Ωστόσο, όταν βγάζουν δόντια ή περνούν κάποιο άλμα ανάπτυξης τα περισσότερα είναι ανήσυχα και δυσκολεύονται στον ύπνο.

Cute Little Baby Sleeping On Cosy Bed

Μωρό κοιμάται στην κούνια του.

Bigstock

Διατροφή

Οι στερεές τροφές εισάγονται συνήθως στον έκτο μήνα. Στην ηλικία αυτή οι ανάγκες του μωρού εξακολουθούν να καλύπτονται στον μεγαλύτερο βαθμό από το μητρικό ή το ξένο γάλα. Τα γεύματα στερεών τροφών σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να είναι 2 με 3 μέσα στη μέρα. Αντίστοιχα, οι θηλασμοί 5 με 6 μέσα στη μέρα και τα ταΐσματα με γάλα φόρμουλας για τα μωρά που δεν θηλάζουν, 4 με 5.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved