Tips για να ντυθούν τα παιδιά μόνα τους από μια δασκάλα montessori

Πώς θα σας βοηθήσει η μέθοδος montessori.

Tips για να ντυθούν τα παιδιά μόνα τους από μια δασκάλα montessori

Μικρό κορίτσι διαλέγει ρούχα

Bigstock

Για πολλούς γονείς, η ενδυνάμωση των παιδιών μας με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν ανεξάρτητα και αυτάρκη άτομα ξεκινά από το σπίτι. Μια βασική δεξιότητα ζωής που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι πώς να ντύνονται μόνα τους, κάτι που μπορεί να προωθήσει την ανεξαρτησία και να χτίσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Μια δασκάλα montessori με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία και μητέρα 2 παιδιών, ανακάλυψε μερικά πρακτικά tips που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με την ίδια, αν εφαρμόζετε στο σπίτι σας τη μέθοδο montessori τα παιδιά σας θα σας χρειάζονται λιγότερο και θα μπορούν να κάνουν πράγματα απλά και μόνο παρατηρώντας τα και χωρίς να τα βοηθάτε. Θα μάθουν να βάζουν νερό στο ποτήρι μόνα τους, θα βάζουν φαγητό στο πιάτο τους και θα ντύνονται εξολοκλήρου μόνα τους.

Το παιδί σας αρχικά θα πρέπει να αρχίσει να αναγνωρίζει το ίδιο του το σώμα και σιγά σιγά να αρχίσει να φορά τα ρούχα του. Αν και στην αρχή δεν θα τα καταφέρνουν τέλεια, μέσα από την εξάσκηση και την δική σας υποστήριξη θα μάθουν να ντύνονται και κάπως έτσι θα γίνουν τα πρωινά σας ευκολότερα.

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ντυθούν μόνα τους

1. Αναποδογύρισε το μπουφάν

Μια μέθοδος που σίγουρα την έχετε δει στο διαδίκτυο πολλές φορές είναι το αναποδογυρισμένο μπουφάν.

  1. Βάλτε στο πάτωμα το μπουφάν ανοιχτό.
  2. Δείξτε στο παιδί σας πώς να σταθεί κοιτάζοντας το μπουφάν.
  3. Ζητήστε από το παιδί σας να σκύψει και να βάλει τα χέρια του μέσα στα μανίκια.
  4. Διδάξτε του πώς να σταθεί και πώς να γυρίσει το μπουφάν επάνω από το κεφάλι του.
  5. Κάντε το πρώτα εσείς. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί βλέποντας εσάς πρώτα να το κάνετε.
https://www.instagram.com/p/CnpLFcnPcmK

2. Οργανώστε τα ρούχα για να προάγετε την αυτονομία

Σε μια τάξη Montessori το παιδί σας μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα μιας και όλα τα πράγματα είναι τοποθετημένα στο επίπεδό του.

Για να υποστηρίξετε καλύτερα την εύκολη πρόσβαση του παιδιού σας στα ρούχα του, τοποθετήστε τα προσωπικά του πράγματα στα χαμηλά συρτάρια μιας συρταριέρας ή τοποθετήστε μια (ράγα) κρεμάστρα ρούχων στο ύψος του. Πάντα να έχετε ρούχα ανάλογα με την εποχή και τον καιρό έτσι ώστε το παιδί να να κάνει τις επιλογές μόνο του και να αρχίσει να ντύνεται ανεξάρτητα.

https://www.instagram.com/p/CnmneoQJ-uc

3. Μην το διορθώνετε

Το στιλ είναι κάτι που το παιδί σα θα μάθει να κάνει με τον καιρό. Αυτό που έχει σημασία στην αρχή είναι να μάθει να ντύνεται μόνο του. Οπότε μην επεμβαίνετε αν δείτε ότι έχει διαλέξει διαφορετικά χρώματα, άλλα σχέδια κάλτσες και φορά σκουφάκι ενώ έξω έχει ήλιο.

Σιγά σιγά θα μάθει να συνδυάζει τα ρούχα του και να ντύνεται με στιλ. Για αρχή όμως, αφήστε το να φορέσει το πορτοκαλί παντελόνι με την κόκκινη μπλούζα, τις πράσινες κάλτσες και τα καφέ του μποτάκια. Και μόνο που τα φόρεσε μόνο του είναι σπουδαίο επίτευγμα.

https://www.instagram.com/p/CrRbbTnuM0s

με πληροφορίες από το το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved