Δουλειές στο σπίτι, ομαδική εργασία: Συνήθειες που μεγαλώνουν υπεύθυνα παιδιά

Ακόμη και όταν έχετε πολλές δουλειές στο σπίτι, αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν. 

Δουλειές στο σπίτι, ομαδική εργασία: Συνήθειες που μεγαλώνουν υπεύθυνα παιδιά

Παιδί έριξε στο πάτωμα αλεύρι

Bigstock

Όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε υπεύθυνα παιδιά. Και όλοι θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν μεγαλώσει με υπευθυνότητα, έναν κόσμο όπου οι ενήλικες δεν θα ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους. Οπότε, πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε υπεύθυνα παιδιά, που δεν θα είναι ευθυνόφοβα και θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο;

Αρχίστε με το να βλέπετε την ευθύνη ως κάτι ευχάριστο για το παιδί σας, παρά για βάρος.

Όλα τα παιδιά θέλουν να δουν τους εαυτούς τους, υπεύθυνους, πανίσχυρους και φυσικά ικανούς για τα πάντα. Το χρειάζονται αυτό για να έχουν αυτοεκτίμηση και για να έχει νόημα η ζωή τους.

Οπότε, δεν χρειάζεται πραγματικά να τους διδάξετε πώς να είναι υπεύθυνα απέναντι στους άλλους. Απλά πρέπει να τους διδάξετε ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν πολλά θετικά πράγματα αν θέλουν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Εάν εστιάσετε στο να βοηθήσετε το παιδί σας να αναλάβει τη ζωή του και να το υποστηρίξετε όσο χρειάζεται για να μάθει κάθε νέα δεξιότητα, είναι σίγουρο πως θα θέλει μόνο του να αναλαμβάνει κάθε νέα ευθύνη. Θα το μάθετε να αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του. Θα μάθουν να είναι υπεύθυνα και ικανά όσο εμείς το το δείχνουμε μέσα από καθημερινές πράξεις.

Καθημερινές συνήθειες που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας

Παιδί έχυσε το γάλα στο πάτωμα

Bigstock

Μεγαλώστε τα παιδιά σας με την πεποίθηση ο,τι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας εμείς και μόνο εμείς

Αρχίστε με το να βοηθάτε τα παιδιά σας, μέχρι να μάθουν πώς να το κάνουν αυτό. Θα το μάθουν πιο γρήγορα αν δεν τα μαλώνετε. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας χύσει το γάλα, ζητήστε του ευγενικά να το μαζέψει. Ενθαρρύνετέ το να πάρει ένα σφουγγάρι ή μια πετσέτα για να το μαζέψει μόνο του από το πάτωμα. Όσο εσείς δεν θα το κρίνεται δεν θα νιώσει άσχημα και θα θέλει να διορθώσει το λάθος του.

Την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι αντίστοιχο, δεν θα το κρύψει, δεν θα φοβηθεί να σας το πει και φυσικά θα κάνει τα πάντα για να διορθώσει την κατάσταση.

Θυμηθείτε ότι κανένα παιδί δεν θέλει να κάνει δουλειές του σπιτιού

Εκτός φυσικά και αν εσείς το μεγαλώσετε με τέτοιο τρόπο που θα ξέρει ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι μέρος της καθημερινότητας της οικογένειάς σας.

Εσείς μπορεί να σιδερώνετε τα ρούχα του για παράδειγμα, αλλά είναι δική του δουλειά να τα βάλει στα συρτάρια και τις κρεμάστρες. Μάλιστα είναι δική του ευθύνη το δωμάτιό του, το γραφείο του και φυσικά οι ντουλάπες του.

Μάθετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο απέναντι στους άλλους

Όταν το παιδί σας πληγώσει τα αισθήματα κάποιου άλλου παιδιού, μην το πιέσετε να ζητήσει συγγνώμη. Με αυτόν τον τρόπο δεν το βοηθάτε μιας και δεν θα εννοεί την συγγνώμη που θα ζητήσει.

Αντί να το πιέσετε να ζητήσει συγγνώμη, ζητήστε του να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του και για τους λόγους που το έκαναν να συμπεριφερθεί άσχημα. Μόλις νιώσει καλύτερα, ζητήστε του να κάνει κάτι ώστε να διορθωθούν τα πράγματα. Ίσως να είναι έτοιμο να ζητήσει συγγνώμη, ίσως να θέλει να παίξουν μαζί ή να κάνουν μια αγκαλιά το ένα με το άλλο.

Αυτό διδάσκει στα παιδιά ότι ο,τι κάνουν στους άλλους έχει αντίκτυπο και κόστος.

Παιδί έσπασε πιάτα και ποτήρια

Bigstock

Μην βιάζεστε να βγάλετε το παιδί σας από μια δύσκολη κατάσταση

Με το να είστε διαθέσιμοι για την επίλυση των δικών τους προβλημάτων δεν το βοηθάτε στο να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα και τους φόβους του, του μαθαίνετε ότι σε κάθε δυσκολία κάποιος άλλος θα μπορεί να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Αφήστε το παιδί σας να χειριστεί το πρόβλημα μόνο του, είτε αυτό απαιτεί να ζητήσει συγγνώμη, είτε να επανορθώσει με κάποιο άλλο πιο συγκεκριμένο τρόπο.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved