Μωρό 18 μηνών: Τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης

Τι μπορεί - και πρέπει - να κάνει ένα μωρό 18 μηνών. 

Μωρό 18 μηνών: Τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης

Νήπιο κοιτάζει την κάμερα

Bigstock

Τα μωρά όταν είναι 18 ετών αρχίζουν να βιώνουν νέα συναισθήματα όπως θυμό και απογοήτευση, ενοχές, ντροπή, κτητικότητα και ενθουσιασμό.

Συναισθήματα

Αυτά τα «μεγάλα» συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί να τα αντιμετωπίσει και ως αποτέλεσμα μπορεί να δείτε κάποιες εκρήξεις.

Αν και το άγχος αποχωρισμού του παιδιού σας κορυφώνεται περίπου στους 18 μήνες, στα 2 χρόνια συνήθως αρχίζει να καταλαγιάζει.

Το παιδί σας ξεκινά επίσης να σκέφτεται πώς νιώθει και μπορεί να συνδέσει τα συναισθήματα με τις λέξεις. Για παράδειγμα, ίσως σας πει ότι είναι λυπημένο. Μπορεί να δείξει τη στοργή του δίνοντάς σας ένα φιλί ή αγκαλιάζοντας μια κούκλα, κάτι που είναι επίσης μέρος της ανάπτυξης της ενσυναίσθησης.

Adorable Cute Little Toddler Girl With Colorful Clay. Healthy Baby Playing And Creating Toys From Pl

Κοριτσάκι ταίζει το λαγουδάκι του

Bigstock

Καθημερινές δεξιότητες

Σε αυτήν τη φάση, τα νήπια θέλουν να κάνουν πράγματα που ενισχύουν την ανεξαρτησία τους. Για παράδειγμα, μαθαίνει να τρώει χρησιμοποιώντας το κουτάλι, ίσως και το πιρούνι αλλά και να πίνει νερό μόνο του.

Θα …σας βοηθά όταν ντύνεται και γδύνεται. Σε αυτή την ηλικία, είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να βγάλει κάλτσες, παπούτσια και ρούχα χωρίς κουμπιά.

Γενικά, το μικρό παιδί σας μπορεί να δείξει σημάδια ότι είναι έτοιμο για εκπαίδευση στην τουαλέτα από 2 ετών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά δεν κόβουν την πάνα νωρίτερα.

Μαθαίνουν παίζοντας

Στην ηλικία των 18 μηνών, θ’ αρχίσει να φαντάζεται και να δημιουργεί μέσω του παιχνιδιού προσποίησης, δηλαδή, θα προσποιείται ότι πίνει από ένα φλιτζάνι. Στη συνέχεια το παιχνίδι γίνεται πιο περίπλοκο ενώ θα απολαμβάνει να περνά χρόνο με άλλα παιδιά ακόμα κι αν δεν παίζει μαζί τους.

Toddler Baby Climbs On The Sofa. Child Boy Learning To Get Off The Bed. Kid Age One Year

Νήπιο σκαρφαλώνει μόνο του στον καναπέ

Bigstock

Ομιλία

Τα νήπια απολαμβάνουν να μιλάνε σε αυτή την ηλικία. Πιθανότατα θα ακούσετε μια μίξη από ακατάληπτες λέξεις αλλά και γνώριμες.

Μαθαίνει λέξεις συνεχώς – συνήθως 1-2 την εβδομάδα ή ίσως ακόμη και μια λέξη την ημέρα. Το μικρό παιδί σας μπορεί να ονομάσει και να δείξει οικεία αντικείμενα, ανθρώπους και μέρη του σώματος - για παράδειγμα, αυτιά, μύτη ή δάχτυλα των ποδιών. Επίσης θα κάνει ήχους ζώων όπως "μουγκ" ή θα επαναλαμβάνει τον ίδιο ήχο ή λέξη ξανά και ξανά.

Κίνηση

Τα νήπια συνήθως περπατούν μόνα τους στους 18 μήνες και αρχίζουν να τρέχουν. Πιθανότατα το παιδί σας θα ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες ή θα ανεβαίνει σε καναπέδες χωρίς τη βοήθειά σας. Το να πετάτε και να κλωτσάει τη μπάλα, να ζωγραφίζει και να χτίζει μικρούς πύργους μπορεί να είναι μερικά από τα αγαπημένα πράγματα του παιδιού σας.

Επίσης, σε αυτή την ηλικία σας αντιγράφουν, περπατούν κουβαλώντας μεγαλύτερα αντικείμενα, χρησιμοποιούν το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο.

Με πληροφορίες από το raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved