Πώς τα γονίδια των γονιών επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού

Ποια η σχέση των γονιδίων στην παιδική ανάπτυξη.

Πώς τα γονίδια των γονιών επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού
Η ανάπτυξη του παιδιού και ο ρόλος των γονιδίων Bigstock

Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι η ανάπτυξη του παιδιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η γενετική, το περιβάλλον, οι φίλοι, η οικογένεια, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές σχέσεις.

Για να κατανοήσουμε την ανάπτυξη του παιδιού είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις βιολογικές επιρροές, τον τρόπο αλληλεπίδρασης των εμπειριών με τη γενετική και ορισμένες από τις γενετικές διαταραχές που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην παιδική ψυχολογία και ανάπτυξη.

sinaisthimatiki-anaptixsi.jpg

Προγεννητική ανάπτυξη του παιδιού

Το σπέρμα και τα ωάρια περιέχουν μόνο 23 χρωμοσώματα. Αυτό διασφαλίζει ότι όταν τα δύο κύτταρα συναντώνται, ο νέος οργανισμός που προκύπτει έχει 46 χρωμοσώματα.

Πώς ακριβώς επηρεάζουν οι γενετικές οδηγίες που μεταδίδονται και από τους δύο γονείς, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα παιδί και τα χαρακτηριστικά που θα έχει;

Για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, είναι σημαντικό πρώτα να γίνει διάκριση μεταξύ της γενετικής κληρονομιάς ενός παιδιού και της πραγματικής έκφρασης αυτών των γονιδίων.

Ο γονότυπος αναφέρεται σε όλα τα γονίδια που έχει κληρονομήσει ένα άτομο. Ο φαινότυπος μπορεί να περιλαμβάνει φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος και το χρώμα ή τα μάτια καθώς και μη φυσικά χαρακτηριστικά όπως η ντροπαλότητα και η εξωστρέφεια.

rolos-mpampa-stin-anaptixsi.jpg

Πώς η εξωστρέφεια επηρεάζει τη συμπεριφορά

Ενώ ο γονότυπος μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα σχέδιο για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά, ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα δομικά στοιχεία συναρμολογούνται καθορίζει πώς θα εκφραστούν αυτά τα γονίδια. Σκεφτείτε το σαν να χτίζετε ένα σπίτι. Το ίδιο σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά διαφορετικών σπιτιών που μοιάζουν αρκετά, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές με βάση το υλικό και τις χρωματικές επιλογές που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή.

Γονιδιακή επιρροή

Τα γονίδια μπορεί μερικές φορές να περιέχουν αντικρουόμενες πληροφορίες και στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα γονίδιο θα κερδίσει τη μάχη για την κυριαρχία. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί έχει έναν ψηλό γονέα και έναν κοντό γονέα, το παιδί μπορεί να έχει ένα μέσο ύψος.

nootropia-anaptixsis-sta-paidia.jpg

Αλληλεπιδράσεις γονιδίων-περιβάλλοντος

Το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται ένα παιδί τόσο στη μήτρα όσο και σε όλη την υπόλοιπη ζωή του παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Για παράδειγμα, η έκθεση σε επιβλαβή φάρμακα ενώ βρίσκεται στη μήτρα μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στην μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού.

Σαφώς, οι γενετικές επιρροές έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα παιδί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γενετική είναι μόνο ένα κομμάτι του περίπλοκου παζλ που συνθέτει τη ζωή ενός παιδιού. Οι περιβαλλοντικές μεταβλητές, όπως η ανατροφή των παιδιών, η κουλτούρα, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές σχέσεις παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Πηγή: verywellmind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved