Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα νήπια;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του νηπίου.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα νήπια;

Νήπιο κοιμάται στο κρεβάτι του.

Bigstock

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του παιδιού σε κάθε ηλικία, ένα παραπάνω για νήπια εξερευνούν τον κόσμο, τρέχουν, παίζουν, σκαρφαλώνουν και απορροφούν ό,τι ακούνε και βλέπουν γύρω σαν σφουγγάρι.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα νήπια;

Ο ύπνος του παιδιού περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια ανάλογα με την ηλικία του. Στη νηπιακή ηλικία, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα εξής:

  • Παιδιά ηλικίας 12 έως 18 μηνών: 11 με 14 ώρες την ημέρα
  • Παιδιά ηλικίας 2 ετών: 11 με 14 ώρες την ημέρα
  • Παιδιά ηλικίας 3 ετών: 10 με 13 ώρες την ημέρα

Στην ηλικία του ενός έτους τα μωρά το παιδί παίρνει και δύο υπνάκους μέσα στη μέρα έναν το πρωί και ένα το απόγευμα. Αργότερα στην ηλικία των 3 με 4 ετών, τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται μόνο το βράδυ.

Μπορεί το νήπιο να κοιμηθεί πάρα πολύ;

Αν και σπάνιο υπάρχουν περιπτώσεις που το νήπιο πηγαίνει για ύπνο νωρίς ή δυσκολεύεται να ξυπνήσει. Το πιο σύνηθες όμως στην ηλικία αυτή είναι το παιδί να αρνείται να πάει για ύπνο το βράδυ και να ξυπνάει νωρίς το πρωί. Επίσης, οι δυσκολίες στον ύπνο θεωρούνται φυσιολογικές δεδομένου ότι η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από τα αναπτυξιακά ορόσημα όπως είναι η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό ή από την κούνια στο κρεβάτι.

Συμπτώματα ότι το νήπιο είναι κουρασμένο

Η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού. Συμπτώματα που θα σας δείξουν ότι το παιδί είναι κουρασμένο είναι:

Ξεσπάσματα. Τα ξεσπάσματα είναι σύνηθες φαινόμενο στην ηλικία αυτή που το παιδί ακόμα δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι είναι κουρασμένο ως συνέπεια της έλλειψης ύπνου.

Συχνά ατυχήματα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδα στο παιδί με αποτέλεσμα να πέφτει πιο συχνά.

Υπερένταση. Η υπερένταση μπορεί να υποδηλώνει περίσσεια ενέργειας, αλλά μπορεί και το ακριβώς αντίθετο.

Ύπνος στο αυτοκίνητο. Εάν το παιδί είναι κουρασμένο είναι πολύ πιθανό να το παίρνει ο ύπνος παντού.

Δυσκολία στον ύπνο. Η υπερένταση που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυσκολία στον ύπνο τις βραδινές ώρες.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved