Γιατί πέφτουν τα μαλλιά του μωρού;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά του μωρού και πότε βγαίνουν ξανά;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά του μωρού;
Bigstock

Κάποια μωρά γεννιούνται με πολλά μαλλιά, άλλα με λίγα και άλλα χωρίς καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα μαλλιά του μωρού γίνονται πιο λεπτά και πέφτουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η τριχόπτωση στα βρέφη είναι όχι μόνο σύνηθες φαινόμενο, αλλά κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης του βρέφους. Κάποια μωρά χάνουν λίγα μαλλιά, ενώ άλλα σχεδόν όλα. Κάποια, επίσης, βρέφη χάνουν μαλλιά γρήγορα, ενώ άλλα πιο σταδιακά με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα εμφανής η τριχόπτωση.

«Σε πολλά νεογέννητα, τα μαλλιά πέφτουν τους πρώτους τρεις μήνες» αναφέρει η παιδίατρος Samantha Ball και συνεχίζει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η τριχόπτωση αυτή δεν επηρεάζει τους θύλακες και τα μαλλιά βγαίνουν ξανά».

Τι προκαλεί την τριχόπτωση στα βρέφη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα νεογέννητα χάνουν τα μαλλιά τους, τους πρώτους μήνες ζωής τους. Παρακάτω οι πιο συνήθεις.

Ορμονικές αλλαγές

Το μωρό την περίοδο της εγκυμοσύνης παίρνει πολλές από τις ορμόνες που παίρνει και η μαμά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των ορμονών αυτών πέφτουν και εν μέρει σε αυτές τις ορμονικές αλλαγές οφείλεται η τριχόπτωση του μωρού.

Στάση ύπνου

Τους πρώτους μήνες ζωής τους τα μωρά κοιμούνται μόνο ανάσκελα και αυτό λόγω αυξημένου κινδύνου για Αιφνίδιο Βρεφικό Θάνατο. Όταν το μωρό είναι ξαπλωμένο συνέχεια στη συγκεκριμένη στάση ύπνου μπορεί η τριβή του κεφαλιού με σεντόνι να προκαλέσει τριχόπτωση.

Νινίδα

Η νινίδα ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος που εμφανίζεται στα μωρά κατά τον 1ο ή 2ο μήνα της ζωής τους και προκαλεί σμήγμα, ένα κιτρινωπό έκκριμα αδένων του τριχωτού της κεφαλής.

Πότε το μωρό θα βγάλει νέα μαλλιά;

Η τριχόπτωση στα μωρά διαρκεί περίπου μέχρι τον έκτο μήνα. Από τον έβδομο μήνα και μετά τα μαλλιά αρχίζουν να ξαναβγαίνουν. Ο ρυθμός που βγαίνουν τα μαλλιά διαφέρει ανά περίπτωση.

Τα μωρά γεννιούνται με όλους τους θύλακες τριχών κατά τη γέννηση, ωστόσο είναι σύνηθες τα μαλλιά που βγαίνουν από τον έκτο και έβδομο μήνα και έπειτα να είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τα πρώτα μαλλιά του μωρού.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved