7 brainfoods για παιδιά

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο των παιδιών

7 brainfoods για παιδιά
Bigstock

Ο εγκέφαλος των παιδιών μεγαλώνει, αναπτύσσεται και αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς για αυτό και τα τρόφιμα που τρώνε είναι σημαντικά. «Αυτά τα χρόνια είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και αυτό που τρώνε επηρεάζει τόσο την συγκέντρωσή τους, όσο και τις γνωστικές τους δεξιότητες», λέει η ψυχίατρος Drew Ramsey, MD.

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Υπάρχουν επτά τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιο των παιδιών καθώς μεγαλώνουν ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο η εγκεφαλική τους ανάπτυξη.

moro-kai-avgo.jpg

Οι καλύτερες τροφές για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών:

  • Αυγά

Η πρωτεΐνη και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν, λέει η σεφ Beth Saltz, RD, με έδρα το Λος Άντζελες.

Πώς να τα σερβίρετε: Φτιάξτε τα ομελέτα και τυλίξτε τα σε μια τορτίγια ολικής αλέσεως. Σερβίρετε την τορτίγια για πρωινό ή αργά ως απογευματινό σνακ.

  • Γιαούρτι

Το λίπος είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου, λέει η Laura Lagano, RD. Ένα πλήρες γιαούρτι (το οποίο έχει περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα γιαούρτια) μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε καλή κατάσταση.

Πώς να το σερβίρετε: Σερβίρετέ το μαζί με δημητριακά και φρούτα. Τα κομματάκια μαύρης σοκολάτας είναι επίσης μια καλή επιλογή. Τα φρούτα και δημητριακά έχουν φυτικές ίνες ενώ η σοκολάτα, πολυφαινόλες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιστεύεται ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

  • Πράσινα λαχανικά

Γεμάτα με φυλλικό οξύ και βιταμίνες, το σπανάκι και το kale μειώνουν τις πιθανότητες για διάγνωση άνοιας αργότερα στη ζωή. Το kale είναι μια σούπερ τροφή, γεμάτη με αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Πώς να τα σερβίρετε: Τα πράσινα λαχανικά για κάποιο λόγο απωθούν τα παιδιά. Γι' αυτό αντί να τα σερβίρετε στην κανονιική τους μορφή δοκιμάστε να τα κρύψετε μέσα σε πίτες, smoothies ή άλλα φαγητά.

  • Ψάρια

Τα ψάρια είναι πηγές βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο. Ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών.

«Όσο περισσότερα ωμέγα-3 μπορούμε να δώσουμε στον εγκέφαλο, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί και τα παιδιά θα είναι σε θέση να συγκεντρωθούν», λέει η Bonnie Taub-Dix, RD, συγγραφέας του Read It Before You Eat It.

Πώς να τα σερβίρετε: Φτιάξτε τα ψητά, βάλτε τα σε σαλάτες ή σάντουιτς. Ακόμη μια καλή ιδέα; Φτιάξτε νόστιμες κροκέτες και κεφτεδάκια.

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Γεμάτοι με πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, ενισχύοντας τις εγκεφαλικές συχνότητες που σχετίζονται με τη γνωστικότητα, την επούλωση, τη μάθηση, τη μνήμη και άλλες καίριες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Πώς να τα σερβίρετε: Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μπορείτε να διαλέξετε βούτυρα, όπως φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβουτυρο ή να σερβίρετε ηλιόσπορους σκέτους. Οι ηλιόσποροι για παράδειγμα είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε.

  • Βρόμη

Η βρόμη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και επίσης βοηθά να διατηρούνται καθαρές οι αρτηρίες της καρδιάς και του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη, τα παιδιά που έτρωγαν γλυκιά βρόμη τα πήγαν καλύτερα στις σχολικές εργασίες που είχαν να κάνουν με τη μνήμη από εκείνα που έτρωγαν απλά δημητριακά με ζάχαρη.

Πώς θα τη σερβίρετε: Μπορείτε να την κάνετε χυλό και να προσθέσετε κανέλα.

  • Μήλα και δαμάσκηνα

Τα παιδιά καθημερινά λαχταρούν τα γλυκά. Τα μήλα και τα δαμάσκηνα μπορούν να μπουν ως κολατσιό στο σχολείο. Τέλος αξίζει να γνωρίζετε ότι περιέχουν κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που χαρακτηρίζεται από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, μειώνοντας τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Πώς θα τα σερβίρετε: Στην αρχική τους μορφή φυσικά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τα πλύνετε πολύ καλά και να τα σερβίρετε ή να τα βάλετε στο lunch box του παιδιού σας.

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved