Το παιδί περπατάει στις μύτες των ποδιών - Είναι φυσιολογικό;

Σε ποιες περιπτώσεις να ανησυχήσετε.

Το παιδί περπατάει στις μύτες των ποδιών - Είναι φυσιολογικό;
Bigstock

Το βάδισμα στις μύτες των ποδιών είναι ιδιαίτερα σύνηθες σε παιδιά που μόλις έχουν μάθει να περπατούν. Συνήθως σταματούν από μόνα τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχίζουν να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους και στη νηπιακή ηλικία λόγω συνήθειεας.

Αίτια

Η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία ένα παιδί περπατάει στις μύτες των παιδιών είναι ότι σταδιακά μαθαίνει να περπατάει. Άλλα αίτια, λιγότερο συνηθισμένα, είναι τα εξής:

Κοντός αχίλλειος τένοντας. Ο συγκεκριμένος τένοντας συνδέει τους μύες του κάτω παιδιού με το πίσω μέρος του οστού της φτέρνας. Εάν είναι πολύ κοντός μπορεί αν εμποδίσει τη φτέρνα να αγγίξει το έδαφος.

Εγκεφαλική παράλυση. Το βάδισμα στις μύτες του ποδιού μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή μη φυσιολογική ανάπτυξη σε μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την μυϊκή λειτουργία.

Μυϊκή δυστροφία. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από μυϊκή δυστροφία μία γενετική ασθένεια κατά την οποία οι μύες είναι επιρρεπείς σε βλάβες και εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτισμός. Το βάδισμα στις μύτες του ποδιού έχει συσχετιστεί και με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν το παιδί εξακολουθεί να περπατάει στις μύτες των ποδιών και μετά τα δύο έτη. Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα είναι:

  • η δυσκαμψία στον αχίλλειο τένοντα
  • η δυσκολία στον συντονισμό των μυών και
  • οι σφιγμένοι μύες στα πόδια

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά σταματούν να περπατούν στις μύτες των ποδιών από μόνα τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντιμετώπιση εξαρτάται από την εκάστοτε αιτία. Ένα για παράδειγμα το παιδί περπατάει στις μύτες λόγο κοντού αχίλλειου τένοντα ο γιατρός θα σας προτείνει φυσικοθεραπεία η οποία περιλαμβάνει ασκήσεις τεντώματος. Άλλες εναλλακτικές είναι η χρήση ειδικού νάρθηκα και η χειρουργική επέμβαση.

Πηγή πληροφοριών: mayoclinic.org, babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved