Μεταβατικό αντικείμενο: Το παιχνίδι που δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα παιδί

Όταν το παιδί δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο τoυ παιχνίδι.

Μεταβατικό αντικείμενο: Το παιχνίδι που δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα παιδί

Είναι γνωστά ως παιχνίδια αγκαλιάς. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο μαλακό λούτρινο παιχνίδι, μια μικρή κουβερτούλα ή ένα οποιοδήποτε αντικείμενο που παρηγορεί το παιδί να το έχει κοντά του όπου και αν πάει.

Τα παιχνίδια αγκαλιάς που δεν αποχωρίζονται οι δίδυμες της Χριστίνας Μπόμπα

Αν είστε γονείς και δη παρατηρητικοί γονείς θα έχετε προσέξει ότι στις περισσότερες φωτογραφίες τους οι δίδυμες, Αριάνα και Φιλίππα, κρατούν στα χέρια τους τα αγαπημένα τους λούτρινα. Δύο μαλακά παιχνίδια, που όπως φαίνεται είναι τα δικά τους παιχνίδια αγκαλιάς ή αλλιώς μεταβατικά αντικείμενα.

Τι είναι τα μεταβατικά αντικείμενα ή αλλιώς παιχνίδια αγκαλιάς;

Το μεταβατικό αντικείμενο είναι αυτό που λέει και το ίδιο του το όνομα. Ένα αντικείμενο που βοηθά το παιδί να κάνει με ασφάλεια μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη μεγαλώνοντας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, κουκλάκι, λούτρινο μαλακό παιχνίδι, κουβερτάκι, το οποίο έχει επιλέξει να έχει πάντα κοντά του για να το παρηγορεί κάνοντας τη μετάβαση από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο πιο ομαλή.

Όπως η σχέση που έχει η μητέρα με το παιδί, έτσι και η σχέση και ο δεσμός που έχει το παιδί με το αγαπημένο του κουκλάκι.

Με τι μοιάζει το μεταβατικό αντικείμενο;

Όπως αναφέραμε, μπορεί να είναι ένα μαλακό κουκλάκι, ένα πανάκι, ένα μπλουζάκι της μαμάς, ένα σεντονάκι, μια κουβερτούλα. Έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι τα παιδιά επιλέγουν κάτι μαλακό, κάτι που τους προσφέρει το αίσθημα της θαλπωρής, της ασφάλειας και της ανακούφισης, αισθήματα που τους προσφέρει και η ίδια η μητέρα τους.

filippa-(1).jpg

Πώς το ονομάζουν τα παιδιά;

Συνήθως αυτό το παιχνίδι αγκαλιάς θα το ακούσετε ως «νάνα», «νάνι», «νανάκι».

Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν οι γονείς τους να πλένουν αυτό το μεταβατικό αντικείμενο;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά που έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο και δεν το αποχωρίζονται δεν θέλουν να πλένεται. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται, θέλουν και έχουν ανάγκη από τη μυρωδιά που έχει αποκτήσει με τον καιρό. Εκτός από την υφή του παιχνιδιού, ακόμη και η μυρωδιά δημιουργεί στα παιδιά αυτό το αίσθημα οικειότητας, ασφάλειας και σιγουριάς που αναφέραμε και πιο πριν.

Αντίθετα με κάποιους μύθους, το μεταβατικό αντικείμενο αντικείμενο ή παιχνίδι αγκαλιάς (πείτε το όπως θέλετε) που τα παιδιά δεν αποχωρίζονται σχεδόν ποτέ, δεν αποτελούν σημάδι αδυναμίας ή ανασφάλειας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα στερήσετε από το παιδί σας. Είναι και αυτό ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του.

Ως γονείς θα πρέπει να σεβαστείτε αυτήν την ανάγκη του παιδιού σας και σε καμία περίπτωση να μην το πιέσετε να το αποχωριστεί. Αν επιμείνετε στο να πάρετε και να απομακρύνετε το αγαπημένο αντικείμενο του παιδιού σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε ανήσυχο και να το αγχώσετε ακόμη περισσότερο.

filippa-(2).jpg

Πώς θα αποχωριστεί το παιχνίδι αγκαλιάς;

Οι απόψεις εδώ διίστανται. Κάποια παιδιά νιώθουν έτοιμα και αφήνουν το μεταβατικό αντικείμενο μόνα τους στο σπίτι, κάποια άλλα το κάνουν σταδιακά και κάποια άλλα το θέλουν ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Όχι, τόσο να το κουβαλούν μαζί τους, όσο να το βλέπουν δίπλα από το κρεβάτι τους.

Να θυμάστε τα μεταβατικά αντικείμενα μόνο καλό μπορούν να κάνουν στα παιδιά σας και όπως αναφέραμε είναι μέρος της ανάπτυξής τους. Αφήστε το να το έχει μαζί του όσο παράλληλα το ενθαρρύνετε να γίνει ανεξάρτητο, να έχει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved