Γιατί το παιδί αργεί να περπατήσει;

Κάποια κάνουν τα πρώτα τους βήματα πριν τα πρώτα τους γενέθλια και άλλα πιο μετά.  Πότε όμως το «πιο μετά» είναι «πολύ πιο μετά»; 

Γιατί το παιδί αργεί να περπατήσει;
Bigstock

Τα πρώτα βήματα του παιδιού είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Ωστόσο, δεν περπατάνε όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία. Κάποια κάνουν τα πρώτα τους βήματα ήδη από την ηλικία των εννέα μηνών και άλλα πιο μετά στην ηλικία των 18 μηνών. Και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται φυσιολογικές.

Το 2022 το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με αυτές το παιδί θα πρέπει να περπατάει μόνο του χωρίς βοήθεια μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

Ενδείξεις ότι το νήπιο θα περπατήσεις σύντομα

Πολλά μωρά μπουσουλάνε πριν περπατήσουν, δεν ισχύει όμως αυτό για όλες τις περιπτώσεις. Κάποια μπουσουλάνε, άλλα έρπονται και άλλα τίποτε από τα δύο.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να περπατήσει είναι:

  • Σηκώνει το κεφάλι και το κρατάει όρθιο
  • Κρατιέται σε έπιπλα και περπατάει
  • Στέκεται χωρίς βοήθεια

Γιατί το παιδί αργεί να περπατήσει;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αργήσει να περπατήσει. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι κληρονομικοί, ψυχικοί ή και σωματικοί. Παρακάτω μερικοί από τους πιο συνηθισμένους.

Κληρονομικότητα. Κάποια παιδιά αργούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα επειδή το ίδιο συνέβη και με τους γονείς του.

Προσωπικότητα. Παιδιά με έντονη προσωπικότητα σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν έντονη άρνηση να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα καθώς μεγαλώνουν. Αυτό παρατηρείται συνήθως σε παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια.

Προωρότητα. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα είναι σύνηθες να φτάνουν αναπτυξιακά ορόσημα λίγο πιο καθυστερημένα σε σχέση με άλλα παιδιά στην ίδια ηλικία.

Υγεία. Τα προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το παιδί καθυστερεί να περπατήσει.

Περιβάλλον. Για να κάνει ένα παιδί τα πρώτα του βήματα χρειάζονται κίνητρα, παιχνίδι, εκγύμναση των μυών και όταν αυτά δεν προσφέρονται, το μωρό μπορεί να καθυστερήσει να περπατήσει.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση περπατήματος

Προβλήματα υγείας όπως η υποτονία που προκαλεί μυϊκή ατονία, η μυϊκή δυστροφία ή η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να είναι οι αιτίες που το παιδί δεν έχει κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα.

Άλλες ασθένειες μπορεί να είναι:

  • Σύνδρομο Down, σύνδρομο Prader-Willi, νόσος Tay-Sachs, σύνδρομο Williams
  • Ραχιτισμός
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Νευρολογικές λοιμώξεις

Τι να κάνετε εάν το παιδί δεν έχει περπατήσει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών

Εάν το παιδί δεν έχει περπατήσει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, συμβουλευτείτε στον παιδίατρό σας ο οποίος θα κάνει μία αναπτυξιακή εκτίμηση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Κρατήστε τα χέρια του μωρού και βοηθήστε το να σηκωθεί και να κάνει μερικά βήματα
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια με ροδάκια τα οποία μπορεί να σπρώχνει το παιδί και να εξασκηθεί στο περπάτημα.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις στράτες. Οι στράτες δεν θεωρούνται ότι βοηθούν το παιδί στο περπάτημα και επιπλέον ότι αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved