H επίδραση των χρωμάτων στην ανάπτυξη του μωρού

Tα χρώματα διεγείρουν τη γνωστική ανάπτυξη, επηρεάζουν τη διάθεση και βοηθούν στη μάθηση.

H επίδραση των χρωμάτων στην ανάπτυξη του μωρού
Bigstock

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους τα βρέφη αντιλαμβάνονται αυτό που βλέπουν με θολό τρόπο. Έχουν ωστόσο την ικανότητα να αναγνωρίζουν λεπτομέρειες και διαφορές λόγω του φωτισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να έλκονται από το κόκκινο χρώμα λόγω της φωτεινότητάς του.

Τα χρώματα γενικά, συμβάλουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην ανάπτυξη των μωρών. Τα βοηθά να αλληλοεπιδράσουν με αντικείμενα του περιβάλλοντός τους ενώ οξύνει την περιέργειά τους.

Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη των χρωμάτων στην γενικότερη ανάπτυξη των μωρών

XROMATA-CIXOLOGIA-PAIDIOU-1.jpg

Λεξιλόγιο

Τα χρώματα και οι αντιθέσεις μεταξύ τους βοηθούν τα μωρά να κάνουν διακρίσεις όταν η αίσθηση της όρασής τους δεν είναι ακόμη καλά ανεπτυγμένη. Αλλά και αργότερα, βάσει των χρωμάτων μπορούν να αναγνωρίζουν τα διάφορα αντικείμενα πιο εύκολα. Για παράδειγμα, ο ουρανός είναι μπλε, ο ήλιος είναι κίτρινος και τα μήλα είναι κόκκινα, ενισχύοντας παράλληλα το λεξιλόγιό τους.

Απομνημόνευση

Η επίδραση των χρωμάτων στα μωρά σχετίζεται επίσης με την ικανότητα μνήμης τους. Τα νήπια θυμούνται τα χρώματα πιο εύκολα από τις ονομασίες των αντικειμένων. Επομένως, η χρήση πολύχρωμων εικόνων μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση και την απομνημόνευση περιεχομένου.

Διαμόρφωση προσωπικότητας

Μόλις το μωρό μπορέσει να αναγνωρίσει τα χρώματα, να τα ονομάσει και να κατανοήσει τους συσχετισμούς τους, θ΄ αρχίσει να αναπτύσσει τις δικές του προτιμήσεις.

Το να έχει το παιδί κάποιες αγαπημένες αποχρώσεις και να τις επιλέγει στα ρούχα, τα παιχνίδια ή τα πράγματά του, το βοηθά να ενισχύσει την αίσθηση της ατομικότητάς του και να χτίσει μέρος της προσωπικότητάς του.

anaptixi-nipion-2.jpg

Διάθεση

Τα χρώματα έχουν επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Ορισμένες αποχρώσεις προκαλούν ηρεμία και γαλήνη ενώ άλλες διεγείρουν και ενθαρρύνουν τη μάθηση. Επίσης, άλλα χρώματα αποσπούν την προσοχή και άλλα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνετε καλές επιλογές και συνδυασμούς σε χώρου που απευθύνονται σε παιδιά. Για παράδειγμα, ένας παιδικός σταθμός ή ένας παιδότοπος δεν πρέπει να έχει τους ίδιους τόνους με το υπνοδωμάτιό του, καθώς οι λειτουργίες για τις οποίες χρησιμοποιούνται είναι πολύ διαφορετικές.

Διατροφικές συνήθειες

Τέλος, τα χρώματα μπορούν να είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στην καθιέρωση καλών διατροφικών συνηθειών. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα μωρά να διστάζουν να δοκιμάσουν ή να δεχτούν ορισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η προετοιμασία τους με ελκυστικούς τρόπους συνδυάζοντας και αναδεικνύοντας τα φυσικά τους χρώματα μπορεί να τα κάνει πολύ πιο ελκυστικά στα μικρά παιδιά.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved