Εμβρυϊκό σμήγμα ή αλλιώς vernix caseosa: Τα οφέλη για το μωρό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβρυϊκό σμήγμα.

Εμβρυϊκό σμήγμα ή αλλιώς vernix caseosa: Τα οφέλη για το μωρό
Instagram / enlighten_empowerdoula

Το εμβρυϊκό σμήγμα είναι ένα στρώμα από παχύ, λευκό λίπος που προστατεύει το δέρμα του μωρού κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Το σμήγμα αυτό στην πραγματικότητα αποτελείται από νερό, νεκρά κύτταρα και λίπος.

Πολλά παιδιά και ιδιαίτερα αυτά που γεννιούνται πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού γεννιούνται με εμβρυϊκό σμήγμα, το οποίο μπορεί να καλύπτει το δέρμα είναι υπάρχουν υπολείμματά του σε σημεία όπως στον λεπτό ή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Τι κάνει το εμβρυϊκό σμήγμα;

Τα μωρά στη μήτρα έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα. Το εμβρυϊκό σμήγμα λειτουργεί ως εμπόδιο και «φυλακίζει» την φυσική υγρασία του δέρματος προστατεύοντας παράλληλα από τα βακτήρια.

https://www.instagram.com/p/B4lCmN_gHWz

Ποια τα οφέλη του εμβρυϊκού σμήγματος

Το εμβρυϊκό σμήγμα έχει πολλά οφέλη για το μωρό, τόσο εντός, όσο και εκτός μήτρας. Πιο συγκεκριμένα:

Βοηθά στον σχηματισμό οργάνων

Τα κύτταρα του εμβρυϊκού σμήγματος ανακατεύονται με το αμνιακό υγρό, το οποίο το μωρό καταπίνει καθώς κάνει εξάσκηση στην αναπνοή. Τα κύτταρα αυτά περιέχουν αμινοξέα και άλλες ουσίες που προωθούν την ανάπτυξη των κυττάρων των οργάνων.

Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο

Το εμβρυϊκό σμήγμα αποτελείται από τα κατάλληλα συστατικά για να διατηρεί το δέρμα του μωρού στη μήτρα αλλά και μετά τον τοκετό ενυδατωμένο.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Το εμβρυικό σμήγμα διατηρεί το μωρό ζεστό και ιδιαίτερα τα νεογέννητα που γεννιούνται πρόωρα.

Διευκολύνει τον τοκετό

Το εμβρυϊκό σμήγμα διευκολύνει τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού και μειώνει την τριβή.

Καταπολεμά συγκεκριμένα μικρόβια

Σύμφωνα με έρευνες, το εμβρυϊκό σμήγμα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που ενισχύουν το μικροβίωμα του δέρματος και βοηθά στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μικροβίων που είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα.

Πρέπει να καθυστερήσετε το πρώτο μπάνιο του μωρού;

Πλέον, οι ειδικοί συνιστούν να καθυστερείτε όσο γίνεται το πρώτο μπάνιο του μωρού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καλό είναι το πρώτο μπάνιο του μωρού να γίνεται τουλάχιστον 24 ώρες μετά τον τοκετό.

Το εμβρυϊκό σμήγμα συνήθως απορροφάται από μόνο του σε διάστημα 24 με 48 ωρών, για αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει να περιμένετε μία ολόκληρη μέρα ρπιν κάνετε μπάνιο το μωρό.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved