Πότε μπορεί το μωρό να δει καθαρά;

Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό;

Πότε μπορεί το μωρό να δει καθαρά;
Unsplash.com / Christian Bowen

Η όραση του μωρού αναπτύσσεται σταδιακά. Τα νεογέννητα βλέπουν μόνο άσπρο, μαύρο και γκρι και σε απόσταση μόλις λίγων εκατοστών. Με την πάροδο του χρόνου, η όραση του μωρού βελτιώνεται και το μωρό βλέπει ακόμα περισσότερα χρώματα.

Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να δει καθαρά;

Μετά τον τοκετό, η όραση του νεογέννητου είναι θολή και αναπτύσσεται σε διάστημα μερικών μηνών. Επίσης, τα νεογέννητα δεν διακρίνουν χρώματα μέχρι και την ηλικία των τριών μηνών, ενώ θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι το βρέφος να μπορεί να ακολουθήσει αντικείμενα με τα μάτια του. Η όραση του μωρού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εγκεφαλική του ανάπτυξη, για αυτό και είναι σημαντικό να παρέχετε στο βρέφος τα ερεθίσματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υγιή ανάπτυξη της όρασής του.

Πότε μπορεί το μωρό να διακρίνει τα χρώματα και ποια βλέπει πρώτα;

Μετά τις πρώτες εβδομάδες, όταν η όραση του μωρού ξεκινά να αναπτύσσεται, το πρώτο χρώμα που βλέπει το μωρό είναι το κόκκινο. Στην ηλικία των δύο μηνών περίπου, μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις, ενώ σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα από όλη τη χρωματική παλέτα μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών.

Πότε εξετάζονται τα μάτια του μωρού;

Τα μάτια του μωρού ελέγχονται σε διάστημα 72 ωρών από τη γέννησή τους και ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνεται στις πρώτες εξετάσεις του μωρού που γίνονται μετά τη γέννα. Μία ακόμα εξέταση γίνεται συνήθως στην 6η-8η εβδομάδα, κατά την οποία οι γονείς μπορούν να εκφράσουν τυχόν ανησυχίες σχετικά με την όραση του μωρού.

Μετά τον πρώτο χρόνο το παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τον παιδίατρο προληπτικά στις ακόλουθες ηλικίες:

  • Σε ηλικία 3 - 3½ ετών
  • Σε ηλικία 5 ετών
  • Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας, μία φορά τον χρόνο

Η ανάπτυξη της όρασης του μωρού τον πρώτο χρόνο

Η όραση του μωρού ηλικίας 0-3 μηνών

Το μωρό μπορεί να διακρίνει μόνο ότι βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου εκατοστών.

Στον τρίτο μήνα θα μπορεί να ακολουθεί με τα μάτια του αντικείμενα που κινούνται. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην ηλικία αυτή, είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο στο φως από ότι ένας ενήλικας, συνεπώς κρατήστε τα φώτα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

Η όραση του μωρού ηλικίας 4-6 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία το μωρό βλέπει πολλά περισσότερα χρώματα και παράλληλα μπορεί να ακολουθήσει με μεγαλύτερη ευκολία αντικείμενα που κινούνται. Αναγνωρίζει τα πρόσωπα των γονιών του και μιμείται εκφράσεις.

Η όραση του μωρού ηλικίας 7-9 μηνών

Το μωρό πλέον έχει το μόνιμο χρώμα ματιών του, η όρασή του είναι πολύ καλύτερη και επιπλέον μπορεί να καταλάβει καλύτερα τη διαφορά μεταξύ αποστάσεων.

Η όραση του μωρού ηλικίας 10-12 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία αναπτύσσεται ο συντονισμός χεριού και ματιού, κάτι απαραίτητο για να μπορεί ττο μωρό να μπουσουλήσει και να κινηθεί στο χώρο. Μπορούν να πιάσουν αντικείμενα που βλέπουν στον χώρο και μπορούν να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τις αποστάσεις.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved