Πώς θα το κάνεις να κοιμάται το μεσημέρι

Ύπνος και παιδί: Δεν κοιμάται το μεσημέρι, πώς θα καταφέρω να το βάλω για ύπνο;

Πώς θα το κάνεις να κοιμάται το μεσημέρι
Bigstock

Πάνω που πιστέψατε ότι τα καταφέρατε με το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας, τα πράγματα άλλαξαν. Από τη στιγμή που ένα παιδί μπει στη νηπιακή ηλικία, οι μεσημεριανοί ύπνοι αρχίζουν να αλλάζουν. Τα νηπιάκια λοιπόν, δύσκολα τα βάζει κανείς για ύπνο, ειδικά το μεσημέρι.

Η ρουτίνα αλλάζει

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να χάνουν τον ύπνο τους από την ηλικία των 5 ετών. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 3 ετών, αν και είναι πιο πιθανό να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Κάπως έτσι λοιπόν τα νηπιάκια αρχίζουν να επαναστατούν και δεν θέλουν να ξαπλώσουν το μεσημέρι. Τι και αν νιώθουν κουρασμένα; Δεν θέλουν να χάσουν τη μέρα τους και όλα όσα γίνονται γύρω τους (πιστεύουν ότι κάτι συναρπαστικό συμβαίνει όταν κοιμούνται) και κάπως έτσι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τον μεσημεριανό υπνάκο. Πώς θα κάνετε λοιπόν το μικρό σας να πάρει έναν μικρής διάρκειας υπνάκο το μεσημέρι;

Ιδού μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν

ypnos nipio mesimeri.jpg

Δοκιμάστε την «ώρα ησυχίας»

Τα νήπια νιώθουν ανεξάρτητα και θέλουν να κάνουν τα πάντα μόνα τους. Ακόμη και να παίρνουν αποφάσεις για το αν θα κοιμηθούν ή όχι. Αν λοιπόν το μικρό σας αρνείται να κοιμηθεί, ζητήστε του να κάνει ησυχία για μία ώρα. Θα πρέπει να ακολουθήσει τον κανόνα δηλαδή και να ξεκουραστεί στο δωμάτιό του, χωρίς παιχνίδια ή τηλεόραση.

Γεμίστε την μέρα του με δραστηριότητες

Όχι δεν εννοούμε να το τρέχετε από το καράτε στο ποδόσφαιρο και από το ποδόσφαιρο στο κολυμβητήριο. Εννοούμε να έχετε ένα δραστήριο πρωινό (ζωγραφίστε μαζί, μαγειρέψτε, κάντε μια βόλτα, παίξτε, πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ και γενικότερα κάντε πολλά πράγματα μαζί) ώστε να κουραστεί το μικρό σας και να αναζητήσει τον μεσημεριανό ύπνο πιο εύκολα.

Κάντε αγκαλιές

Κάποιες φορές τα νήπια θέλουν την αγκαλιά της μαμάς ακόμη και το μεσημέρι. Ξαπλώστε μαζί τους, κλείστε τα μάτια σας και ζητήστε από τα μικρά σας να κάνουν το ίδιο. Αν δεν κοιμηθούν, τουλάχιστον θα ξεκουραστούν αρκετά και δεν θα έχουν γκρίνια μέχρι τον βραδινό ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved