Πρέπει να νήπια να βλέπουν παιδικές ταινίες;

Από ποια ηλικία το παιδί μπορεί να παρακολουθεί ταινίες; 

Πρέπει να νήπια να βλέπουν παιδικές ταινίες;
Bigstock

Δεν είναι λίγες οι φορές, που προκειμένου να απασχολήσετε το νήπιό σας για να κάνετε τη δουλειά σας ή για να περάσετε ένα ήσυχο, βροχερό απόγευμα, θα επιλέξετε να δει μια παιδική ταινία.

Είναι όμως καλή ιδέα;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να αποφεύγεται ο χρόνος οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών και των τηλεοπτικών εκπομπών, σε μωρά κάτω των 18 μηνών.

Για παιδιά ηλικίας 18 έως 24 μηνών, οι επιλογές των ταινιών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και μικρής διάρκειας. Μόλις το παιδί σας γίνει 2 ετών, η χρήση του χρόνου οθόνης έως και μία ώρα θεωρείται λογική, αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι μαζί με τα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν να καταλάβουν τι βλέπουν.

pagosmia-imera-tileorasis-2.jpg

Έτσι, δεδομένου ότι οι ταινίες κυμαίνονται από μιάμιση έως δύο ώρες, θα πρέπει να αποτελούν τη σπάνια εξαίρεση, όχι τον κανόνα, στη λίστα δραστηριοτήτων του παιδιού σας.

Κυρίως, οι ανησυχίες για τον χρόνο οθόνης προέρχονται από το γεγονός ότι επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, τον ύπνο ακόμα και το βάρος του μωρού σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η χρήση πολυμέσων πάνω από το συνιστώμενο χρόνο αντικαθoστά τον φυσικό χρόνο παιχνιδιού, την πρακτική εξερεύνηση και την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση που χρειάζεται το μωρό σας προκειμένου να αναπτυχθεί.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ζωή δεν συμβαδίζει με τους κανόνες και τις συμβουλές των ειδικών. Αρκετά συχνά, λοιπόν, θα έχετε βρεθεί σε κατάσταση όπου μια ταινία είναι η καλύτερη επιλογή για οποιονδήποτε λόγο.

moro-vlepei-tileorasi.jpg

Ορισμένες εικόνες μπορεί να είναι επιβλαβείς

Είτε κατανοεί είτε όχι τις εικόνες στην οθόνη, το νήπιο παιδί σας εστιάζει σε αυτές.

Θα υπάρξουν σκηνές που μπορεί να το τρομάξουν ενώ ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει το περιεχόμενο, η μουσική και η ατμόσφαιρα της ταινίας ενδέχεται να το φοβίσουν.

Τα μικρά παιδιά αποκτούν επίσης κακές συνήθειες από την παρακολούθηση ταινιών. Ειδικά αν είναι στην τηλεόραση που έχει διαφημίσεις, δεν μπορεί να αφομοιώσει τις πληροφορίες πόσο μάλλον να τις επεξεργαστεί.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved