Γιατί το μωρό μπαινοβγάζει τη γλώσσα του στο στόμα συνέχεια; Τι να προσέξετε

Ποιοι είναι οι λόγοι που το μωρό βγάζει και βάζει συνέχεια τη γλώσσα του στο στόμα, πότε είναι φυσιολογικό και πόσο διαρκεί.

Γιατί το μωρό μπαινοβγάζει τη γλώσσα του στο στόμα συνέχεια; Τι να προσέξετε
Bigstock

Τα μωρά κάνουν πολλά πράγματα που στους ενήλικες φαίνονται περίεργα, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις είναι κομμάτι της φυσιολογικής τους ανάπτυξης. Πιθανά να έχετε παρατηρήσει ότι η γλώσσα του μωρού μπαινοβγαίνει συνέχεια. Είναι αυτό φυσιολογικό; Τι πρέπει να προσέξετε;

Η γλώσσα του μωρού μπαινοβγαίνει συνέχεια: Είναι φυσιολογικό;

H κίνηση που κάνει το μωρό να βάζει και να βγάζει συνέχεια τη γλώσσα του στο στόμα είναι μία αντανακλαστική κίνηση γνωστή και ως αντανακλαστικό της γλώσσας. Είναι επίσης εμφανές όταν ένα αντικείμενο έρθει σε επαφή με τη γλώσσα του μωρού, και εκείνο αυθόρμητα και χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του θα το σπρώξει προς τα έξω. Κάποιες φορές το αντανακλαστικό της γλώσσας αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό πεινάει.

Τα περισσότερα μωρά έχουν το αντανακλαστικό της γλώσσας μέχρι και την ηλικία των 4-6 μηνών. Από αυτήν την ηλικία κι έπειτα μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα και αποκτούν καλύτερο έλεγχο του σώματός τους.

Γιατί το μωρό μπαινοβγάζει συνέχεια τη γλώσσα του έξω;

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, παθολογικοί και μη παθολογικοί για τους οποίους το μωρό βγάζει συνέχεια τη γλώσσα του έξω. Οι κυριότεροι είναι:

  1. Μιμείται τους γονείς και άλλα πρόσωπα. Τα μωρά έχουν την τάση να μιμούνται τους μεγαλύτερούς τους. Εάν κάποια στιγμή βγάλατε τη γλώσσα μπροστά στο μωρό είναι πιθανό εκείνο να απομνημόνευσε την κίνηση και την κάνει και το ίδιο σε ανύποπτο χρόνο.
  2. Προσπαθεί να εκφράσει τις ανάγκες του. Σε κάποιες περιπτώσεις το βρέφος βγάζει και να βάζει τη γλώσσα στο στόμα για να δείξει ότι πεινάει. Την ίδια κίνηση ενδέχεται να κάνει και όταν νιώθει χορτάτο και δεν θέλει άλλο φαγητό.
  3. Το μωρό δεν είναι ακόμα έτοιμο για τις στερεές τροφές. Δεν ξεκινούν όλα τα μωρά τις στερεές τροφές στην ίδια ηλικία. Το κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και το εάν το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές ή όχι το δείχνει με τον τρόπο του. Ένα το μωρό βγάζει και βάζει τη γλώσσα του στο στόμα αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν είναι έτοιμο να ξεκινήσεις τις στερεές τροφές.
  4. Ρινική συμφόρηση. Τα μωρά αναπνέουν από το στόμα όταν έχουν βουλωμένη μύτη, κάτι που μπορεί να τα κάνει να μπαινοβγάζουν τη γλώσσα τους στο στόμα.
  5. Κατάποση ξένου αντικειμένου. Επίσης, τα μωρά, αντανακλαστικά βγάζουν τη γλώσσα τους έξω όταν πνίγονται από κάτι.
  6. Αέρια. Πολλά μωρά έχουν δυσκοιλιότητα και αέρια, και εκφράζουν τη δυσκολία τους με το να μπαινοβγάζουν τη γλώσσα τους έξω.
  7. Μακρογλωσσία. Η μακρογλωσσία είναι μία πάθηση που περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία το μέγεθος της γλώσσας είναι μεγαλύτερο από ότι το σύνηθες. Η μακρογλωσσία είναι σύμπτωμα σε παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down, ο υποθυρεοειδισμός κ.α. Επίσης, το μεγάλος μέγεθος της γλώσσας μπορεί να είναι εκ γενετής και να οφείλεται και σε κάποιον τραυματισμό ή κληρονομικούς παράγοντες.
  8. Μικρογναθία. Τα μωρά που έχουν μικρογναθία έχουν μικρό πιγούνι και σαγόνια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κρατήσουν τη γλώσσα τους μέσα στο στόμα. Η πάθηση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται από μόνη της όσο το μωρό μεγαλώνει και μεγαλώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
  9. Μάζα στο στόμα. Οποιδήποτε μάζα και αν αναπτυχθεί μέσα στο στόμα έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση μεγάλης ποσότητα σιέλου και το μωρό μπαινοβγάζει τη γλώσσα του.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Εάν το μωρό εξακολουθεί να βγάζει τη γλώσσα του και μετά τον 5ο με 6ο μήνα.
  • Εάν παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα που σας ανησυχήσουν.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό αναπνέει από το στόμα την περισσότερη ώρα.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved