Τα μαλλιά του νεογέννητου: Πότε πέφτουν και πότε βγαίνουν ξανά

Πώς αλλάζουν τα μαλλιά του νεογέννητου το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό;

Τα μαλλιά του νεογέννητου: Πότε πέφτουν και πότε βγαίνουν ξανά

Unsplash.com / Brytny.com

Κάποια μωρά γεννιούνται με πλούσια μαλλιά και άλλα χωρίς καθόλου. Και στις δύο περιπτώσεις το τριχωτό της κεφαλής δεν αποτελεί ένδειξη για τα μαλλιά που θα έχει το παιδί μεγαλώνοντας, μίας και τα μαλλιά το νεογέννητου αλλάζουν ττους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Πότε μεγαλώνουν τα μαλλιά του μωρού στη μήτρα;

Το έμβρυο αποκτά τριχοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής του στην 14η εβδομάδα κύησης. Αμέσως μετά, αρχίζουν τα μαλλιά να αναπτύσσονται και τα κύτταρα παράγουν μία χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στις τρίχες.

Αν και υφή και το χρώμα των μαλλιών του μωρού αλλάζουν μετά τον τοκετό, αξίζει να αναφερθεί ότι τα τριχοθυλάκια παραμένουν τα ίδια για όλη τη διάρκεια ζωής του παιδιού.

Ένα πολύ λεπτό τρίχωμα κάνει επίσης την εμφάνισή του, το γνωστό lanugo, ήδη από την 20η εβδομάδα κύησης. Το lanugo έχει πολλαπλά οφέλη για το έμβρυο όπως ότι βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη ρύθμιση των ορμονών στη μήτρα.

Ένα μωρό που γεννιέται στην 40η εβδομάδα κύησης ή αργότερα, συνήθως χάνει το lanugo του λίγο πριν την γέννα, ωστόσο κάποια πρόωρα μωρά γεννιούνται με αυτό.

mwro-neogennito-mallia.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Kelly Sikkema

Πότε πέφτουν τα μαλλιά του μωρού;

Τα μωρά χάνουν τα μαλλιά τους σε διάστημα έως και έξι μήνες μετά τη γέννα και βγαίνουν αμέσως μετά. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε ότι το μωρό χάνει τα μαλλιά του, καθώς η τριχόπτωση συμβαίνει ενώ παράλληλα το μωρό βγάζει τα καινούρια του μαλλιά.

Οι λόγοι για τους οποίους πέφτουν τα μαλλιά του μωρού ποικίλουν. Μπορεί απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά είναι ξαπλωμένα για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλος λόγος είναι οι ορμονικές αλλαγές. Eνώ δηλαδή κάποια τριχοθυλάκια βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης κατά τον τοκετό, μία ξαφνική αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να αλλάξει τη συνθήκη αυτή και τα μαλλιά να πέσουν.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό;

Εάν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά του μωρού εξακολουθούν να πέφτουν και μετά τον έκτο μήνα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να αποκλείσετε κάποια ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

moro-neogennito-mallia.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Yves Scheuber

Πώς να φροντίσετε τα μαλλιά του νεογέννητου

Τα μαλλιά του νεογέννητου μπορεί να πέσουν, ωστόσο, χρειάζονται φροντίδα. Μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες, μπορείτε να λούζετε τα μαλλιά του κάθε δύο με τρεις ημέρες με ένα ήπιο σαμπουάν. Βουρτσίστε τα με μία ειδική βούρτσα για νεογέννητα, χωρίς να βάζετε πολλή δύναμη. Τέλος, αποφύγετε κορδέλες και άλλα τσιμπιδάκια στα νεογέννητα μωρά.

Με πληροφορίες από healthline.com, whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved