Γιατί το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά

Η σημασία του αισθητηριακού παιχνιδιού στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Γιατί το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά
Bigstock

Το αισθητηριακό παιχνίδι περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που διεγείρει τις αισθήσεις του παιδιού, από την αφή, την όσφρηση και τη γεύση έως την κίνηση, την ισορροπία, την όραση και την ακοή.

Για τα νήπια και παιδιά που αναπτύσσονται, έρευνα δείχνει ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να υποστηρίξουν τη γνωστική ανάπτυξη, τις κινητικές δεξιότητες, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, την ανάπτυξη της γλώσσας, ακόμη και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό είναι σημαντικό για παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό ή το σύνδρομο Down.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας για να διεγείρετε τις αισθήσεις του.

Το αισθητηριακό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι

Όλα τα παιδιά μαθαίνουν διαφορετικά. Για κάποια παιδιά μπορεί να είναι εύκολο να κάτσουν μπροστά από ένα τάμπλετ και να μάθουν ή να ακούσουν τη δασκάλα τους όταν μιλά στην τάξη ή να φάνε το φαγητό που θα τους βάλουν μπροστά τους. Για κάποια άλλα, όλα τα παραπάνω δεν είναι εύκολα. Αυτό που είναι εκπληκτικό με το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ότι μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ανακαλύψει νέα πράγματα, νέα συναισθήματα και αισθήσεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων

Το αισθητηριακό παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο να αποκτήσει το παιδί την ικανότητα να ολοκληρώνει μια εργασία που του έχει ζητηθεί. Δημιουργώντας εργασίες που θα πρέπει να ολοκληρώσει το παιδί σας (εργασίες εύκολες και διασκεδαστικές) το βοηθάτε να ανθίσει. Για παράδειγμα ασχοληθείτε με την κηπουρική. Πώς μεγαλώνουν τα λουλούδια; Τα παιδιά σας θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν το χώμα, το νερό, να πιέσουν το υγρό χώμα στη γλάστρα, να τοποθετήσουν σπόρους και σιγά σιγά να παρατηρούν αυτούς τους σπόρους να μεγαλώνουν και να γίνονται λουλούδια. Μέσα από την κηπουρική ένα παιδί μπορεί να μάθει πολλά πράγματα – και όλα αυτά είναι ευεργετικά για ένα μυαλό που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα.

Ηρεμεί τα παιδιά που αγχώνονται

Αν ένα παιδί είναι νευρικό ή αγχώνεται όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο ή όταν ακούει ενοχλητικούς και δυνατούς θορύβους, ένα αισθητηριακό παιχνίδι θα το βοηθήσει να ηρεμίσει.

Βοηθά στην ανάπτυξη της γεύσης, της αφής και της όσφρησης

Για ένα παιδί που μπορεί να μη δοκιμάζει νέες τροφές, το να το αφήνετε να παίξει πρώτα με το φαγητό του, είναι μια αισθητηριακή δραστηριότητα που μπορεί να το βοηθήσει να εξοικειωθεί με τη τροφή που πρόκειται να βάλει στο στόμα του.

Το παιχνίδι με το φαγητό μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ, για παράδειγμα του ζεστού και του κρύου φαγητού. Καθώς γνωρίζει διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες, προτείνετέ του να δοκιμάσει το φαγητό με το οποίο παίζει. Σε αυτή την περίπτωση, το να παίζει κάποιος με το φαγητό του μπορεί να είναι καλό.

πηγή: popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved