Το μωρό μου είναι 14 μηνών και δεν περπατάει: Πρέπει να ανησυχήσω;

Γιατί το παιδί αργεί να περπατήσει; Πού οφείλεται και πότε να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού.

Το μωρό μου είναι 14 μηνών και δεν περπατάει: Πρέπει να ανησυχήσω;
bigstockphoto.com

Το μωρό σας θα πετύχει πολλά αναπτυξιακά ορόσημα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Μαθαίνει να κρατά το μπουκάλι μόνο του, να γυρίζει, να σέρνεται, να κάθεται αλλά και να περπατά χωρίς βοήθεια.

Συνήθως τα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ 10 και 12 μηνών. Έτσι, εάν το παιδί σας δεν αρχίσει να περπατά στους 14 μήνες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

prota bimata paidiou

Πρέπει να ανησυχείτε αν το μωρό σας δεν περπατάει;

Είναι λογικό να ανησυχείτε εάν το μωρό σας δεν περπατά ενώ είναι ήδη 14 μηνών. Ωστόσο αυτή η καθυστέρηση δεν είναι ενδεικτική ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Ενώ ορισμένα μωρά αρχίζουν να περπατούν πριν από τους 12 μήνες, άλλα δεν περπατούν μέχρι τους 16 ή 17 μήνες.

Για να προσδιορίσετε εάν η ανικανότητα του μωρού σας να περπατήσει προκαλεί ανησυχία, παρατηρήστε γενικά τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή του. Για παράδειγμα, δείτε αν μπορεί έχει άλλες κινητικές δεξιότητες, όπως να στέκεται μόνο του, να σηκώνει τα έπιπλα και να αναπηδά πάνω-κάτω.

Αυτά είναι σημάδια ότι το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά. Συνεχίστε να παρακολουθείτε την πρόοδο του μωρού σας και παράλληλα μιλήστε με τον παιδίατρό σας.
Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ορισμένα μωρά που γεννιούνται πρόωρα αρχίζουν να περπατούν αργότερα από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Εάν έχετε ένα παιδί 14 μηνών, αλλά έχετε γεννήσει τρεις μήνες νωρίτερα, η προσαρμοσμένη ηλικία του μωρού σας είναι 11 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δύο έως τρεις μήνες στο μωρό σας για να μάθει πώς να ισορροπεί και να περπατά, κάτι που είναι φυσιολογικό.

kinitiki anaptixi

Πότε να δείτε γιατρό

Αν και δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε όταν το μωρό σας καθυστερεί να περπατήσει, δεν είναι κακό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα. Μερικές φορές, η καθυστερημένη βάδιση προκαλείται από πρόβλημα στο πόδι ή στα πόδια, όπως αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου, ραχίτιδα (μαλάκωμα ή αποδυνάμωση των οστών) ή καταστάσεις που επηρεάζουν τον μυϊκό τόνο, όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν το μωρό σας φαίνεται να κουτσαίνει ή εάν τα πόδια φαίνονται αδύναμα ή ανομοιόμορφα.

Να θυμάστε ότι κανένα παιδί δεν είναι όμοιο, γι' αυτό μην συγκρίνετε την πρόοδο του μωρού σας με άλλα παιδιά ή μην αγχώνεστε υπερβολικά εάν το μωρό σας δεν περπατάει μέχρι τους 14 μήνες. Όσον αφορά το περπάτημα, μερικά παιδιά μαθαίνουν αργά — αλλά δεν μένουν πολύ πίσω.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved