Ενισχύστε τις δεξιότητες ακοής του παιδιού σας με μουσικούς ήχους

Βοηθήστε την άναπτυξη των ακουστικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Ενισχύστε τις δεξιότητες ακοής του παιδιού σας με μουσικούς ήχους

Εάν το παιδί σας έχει αδύναμη ακοή, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να αναπτύξει και να ενδυναμώσει τις ακουστικές του ικανότητες, και κατ’ επέκταση τις γλωσσικές του δεξιότητες.

Εδώ σας έχουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε.

Ξεκινήστε από νωρίς με νανουρίσματα

Μπορείτε να δημιουργήσετε τις βάσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ακρόασης του παιδιού σας ακόμη και πριν αρχίσει να μιλάει.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τα πολύ βασικά. Το να τραγουδάτε νανουρίσματα, ενώ αγκαλιάζεστε και κουνιέστε στο ρυθμό με το παιδί σας, θα το εξοικειώσει με τη φωνή σας.

Ακόμη και καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μην σταματήσετε να τραγουδάτε, απλώς επεκτείνετε το ρεπερτόριό σας και χρησιμοποιήστε πιο «δύσκολες» λέξεις και μελωδίες.

Ομιλία για παιδιά

Δεν χρειάζεται καν να τραγουδήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τα βασικά της γλώσσας.

Όταν μιλάτε μαζί του, χρησιμοποιήστε απλώς μια ομιλία που απευθύνεται στα παιδιά, αυτό από μόνο του λειτουργεί πολύ εκπαιδευτικά.

Από πολλές απόψεις, η ομιλία που απευθύνεται στα παιδιά μοιάζει με μουσική και διαφέρει από την κανονική ομιλία.

Η συζήτηση με ζωηρές εκφράσεις του προσώπου και η χρήση χειρονομιών και αγγιγμάτων, μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτές τις πληροφορίες.

Ακούγοντας και αναγνωρίζοντας ήχους

Το να βοηθάτε το παιδί σας να ακούει και να αναγνωρίζει ήχους αποτελεί μια θετική ενθάρρυνση. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι παίζοντας παιχνίδια ακρόασης μαζί τους.

Περπατήστε στο σπίτι σας και αναζητήστε συσκευές που κάνουν ήχους, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, το ψυγείο, η ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο ρούχων ή ένα κουκλάκι που βγάζει ήχους ή μελωδίες.

Όταν βρίσκεστε κοντά σε ένα αντικείμενο που έχετε επιλέξει, σταματήστε και πείτε «άκου!» για να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ήχο.

Τώρα ενεργοποιήστε το αντικείμενο έτσι ώστε να κάνει θόρυβο.

Δείξτε στο παιδί σας ότι ακούτε δείχνοντας το αυτί σας και στη συνέχεια χαμογελάστε και γνέψτε καταφατικά.

Μπορείτε επίσης να πείτε «Το ακούω αυτό!» και χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να αντιγράψετε τον ήχο.

Πείτε στο παιδί σας για τον ήχο που ακούσατε λέγοντας κάτι σαν «Μπορώ να ακούσω τον φούρνο μικροκυμάτων» ή «Ο φούρνος μικροκυμάτων κάνει αυτό το βουητό».

mwro mousiki 1

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει περισσότερα από το να ακούει απλώς τους ήχους, βοηθήστε το να μιμηθεί τους ήχους

Μόλις ακούσετε και οι δύο έναν ήχο, όπως το γάβγισμα ενός σκύλου, χρησιμοποιήστε τη δική σας φωνή για να μιμηθείτε τον ήχο.

Συμπερασματικά, η αλήθεια είναι ότι η μουσική είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και το να τραγουδάμε ή να νανουρίζουμε το μωρό είναι μία συνήθεια. Είναι ο τρόπος που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, που τους μεγάλωσαν οι δικοί τους γονείς και πάει λέγοντας.

Είτε, λοιπόν, πρόκειται για μία «παράδοση», είτε οι γονείς το κάνουν από ένστικτο, το να τραγουδάς στο μωρό, είναι ευεργετικό.

Με πληροφορίες από: blog.medel.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved