Πότε μπορούν τα μωρά να χρησιμοποιούν κουτάλι και πιρούνι;

Καλό είναι να ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία του παιδιού μας από μικρή ηλικία και έτσι είναι σωστό να κάνουμε και στο θέμα του φαγητού.

Πότε μπορούν τα μωρά να χρησιμοποιούν κουτάλι και πιρούνι;

Μόλις το μωράκι σας περάσει από το γάλα σε στερεές τροφές, μπορεί να είναι έτοιμο να φάει μόνο του με ένα πιρούνι ή κουτάλι φιλικό προς τα μωρά.

Σίγουρα, θα λερωθεί και δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα επιτρέψει στις αναπτυξιακές δεξιότητες του παιδιού σας να ανέβουν στα ύψη, καθώς σε λίγο καιρό θα μπορούν να τρώνε χωρίς τη βοήθεια της υπόλοιπης οικογένειας!

Με λίγη υπομονή (και, ας είμαστε ειλικρινείς, πολύ καθάρισμα), θα βοηθήσετε το μικρό σας να εξερευνήσει το φαγητό με τρόπο που να το κάνει να αισθάνεται λίγο πιο υπεύθυνο την ώρα του γεύματος.

moro kai fagito

Πότε μπορούν τα μωρά να χρησιμοποιούν κουτάλια και πιρούνια;

Από 6 μηνών: Αφήστε το μωρό σας να δοκιμάσει να φάει με ένα κουτάλι

Γύρω στο όριο των 6 μηνών, πιθανότατα εισαγάγατε στερεά τροφή για πρώτη φορά. Ίσως ταΐσατε με το κουτάλι το μικρό σας πολτοποιημένη μπανάνα.

Καθώς το μωρό σας αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με το τάισμα, μπορεί επίσης κυριολεκτικά να προσπαθήσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του αρπάζοντας το κουτάλι. Αυτό συμβαίνει επειδή περίπου στους 6 μήνες, τα μωρά χρησιμοποιούν ολόκληρα τα χέρια τους για να κρατούν αντικείμενα.

Από 10 μηνών: Τα μωρά αρχίζουν να χρησιμοποιούν μόνα τους κουτάλια και πιρούνια

Εάν το μωρό σας δεν προσπαθεί να τραβήξει το κουτάλι από το χέρι σας κατά τη διάρκεια του φαγητού, αυτό είναι επίσης εντάξει, επειδή τα μωρά δεν είναι συνήθως έτοιμα να χρησιμοποιήσουν πιρούνια και κουτάλια μόνα τους μέχρι τους 10 έως 12 μήνες.

Σε αυτό το σημείο, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να τρέφεται με σκεύη.

Μπορεί να παρατηρήσετε σε αυτήν την ηλικία ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να χρησιμοποιούν τα σκεύη τους, αν και θα χρησιμοποιούν και τα δάχτυλά τους για να τρώνε τις περισσότερες φορές.

Από 18 μηνών: Η χρήση του πιρουνιού και του κουταλιού του μωρού βελτιώνεται καθώς αναπτύσσονται οι κινητικές του δεξιότητες

Περίπου εκείνη τη στιγμή, το παιδί σας θα χρησιμοποιεί κουτάλια και πιρούνια με μεγαλύτερη συνέπεια και ευκολία.

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε στα βρεφικά και νηπιακά σκεύη:

  • Να είναι εύκολα στο πιάσιμο
  • Να είναι εύκολα στο καθάρισμα
  • Να έχουν φαρδιά και κοντή λαβή (για μωρά 6+ μηνών)
  • Να είναι ελαφριά
  • Να είναι φτιαγμένα από σιλικόνη ή άλλο μαλακό υλικό
  • Να προτιμάτε τα καμπυλωτά πιρούνια

Με πληροφορίες από: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved