Τρόποι να προβλέψετε σε ποιον θα μοιάσει το μωρό σας
Πηγή: Photo by Oleg Sergeichik on Unsplash

Τρόποι να προβλέψετε σε ποιον θα μοιάσει το μωρό σας

Τρόποι να προβλέψετε σε ποιον θα μοιάσει το μωρό σας
Πηγή: Photo by Oleg Sergeichik on Unsplash

Ο Ρόλος της Γενετικής

Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανότητες για τον ακριβή συνδυασμό γονιδίων που θα μπορούσε να κληρονομήσει το παιδί σας, όλα εξαρτώνται από το DNA. Και η πρόβλεψη της εμφάνισης του μωρού σας δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά που κληρονομούν τα μωρά είναι το αποτέλεσμα πολλών γονιδίων, που συνεργάζονται για να σχηματίσουν την εμφάνισή τους. Όταν αυτά τα γονίδια ενώνονται, μερικά από τα αποτελέσματα ενισχύονται ενώ άλλα μειώνονται. Ωστόσο, άλλα είναι εντελώς απενεργοποιημένα.

Χρώμα μαλλιών

Τα μωρά κληρονομούν πολλαπλά ζεύγη γονιδίων από κάθε γονέα που παίζουν ρόλο στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών. Αυτά τα γονίδια καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών, καθώς και το χρώμα των ματιών και την επιδερμίδα.

Τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών ρυθμίζουν επίσης τα μελανοκύτταρα ή τα κύτταρα που παράγουν χρώμα στο σώμα μας.

Για παράδειγμα, η ευμελανίνη, μια ουσία μέσα στα μελανοκύτταρα, παράγει μαύρο έως καφέ, ενώ η φαιομελανίνη παράγει κίτρινο έως κόκκινο. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερα κύτταρα που παράγουν χρώμα έχουν τα μωρά και όσο περισσότερη ευμελανίνη κάνουν αυτά τα κύτταρα, τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μαλλιά τους.

Εν τω μεταξύ, τα μωρά με λίγα μόνο μελανοκύτταρα που παράγουν ως επί το πλείστον πολύ λίγη ευμελανίνη θα έχουν ανοιχτό καστανό έως ξανθά μαλλιά. Τα μωρά των οποίων τα κύτταρα παράγουν περισσότερη φαιομελανίνη θα έχουν πιο κόκκινα μαλλιά.

Στην πραγματικότητα, τα κόκκινα μαλλιά είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά που ελέγχονται από ένα μόνο γονίδιο. Όταν τα μωρά πάρουν δύο αντίγραφα, θα παράγουν πολλή φαιομελανίνη και θα έχουν ένα κεφάλι γεμάτο κόκκινα μαλλιά. Αυτά τα μωρά θα έχουν επίσης ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες. Αυτό το γονίδιο προκαλεί τη συσσώρευση των μελανοκυττάρων του δέρματος, δημιουργώντας πανάδες.

Τα μωρά με φακίδες και χωρίς κόκκινα μαλλιά μπορεί να έχουν κληρονομήσει μόνο ένα από τα γονίδια που παράγουν το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά.

Το χρώμα των μαλλιών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, οπότε ακόμα κι αν ένα μωρό γεννηθεί με κεφάλι γεμάτο μαύρα μαλλιά, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Το χρώμα των μαλλιών είναι ιδιαίτερα επιρρεπές να αλλάζει όταν τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία. Οι ορμόνες που ρέουν στο σώμα τους μπορούν να ενεργοποιήσουν γονίδια που κάνουν τα μαλλιά τους να αλλάζουν χρώμα ή να σχηματίζουν μπούκλες.

moro genetiki

Photo by Raul Angel on Unsplash

Χρώμα ματιών

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με μπλε-γκριζωπά μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα που παράγουν χρώμα στην ίριδα του ματιού χρειάζονται έκθεση στο φως για να ενεργοποιηθούν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες πριν σταθεροποιηθεί το χρώμα των ματιών του μωρού.

Ακριβώς όπως το χρώμα των μαλλιών, το χρώμα των ματιών καθορίζεται από τα μελανοκύτταρα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν μόνο λίγη μελανίνη, ένα μωρό θα έχει μπλε μάτια. Αν εκκρίνουν λίγο περισσότερο, τα μάτια ενός μωρού θα φαίνονται πράσινα ή μελιά. Τα καστανά μάτια εμφανίζονται όταν τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν πολλή μελανίνη.

Όσον αφορά τον προσδιορισμό της ποσότητας των μελανοκυττάρων, τουλάχιστον δύο γονίδια επηρεάζουν το χρώμα που αναπτύσσεται. Αυτά έρχονται σε δύο μορφές, ή αλληλόμορφα - ένα που έχει καφέ και μπλε αποχρώσεις και ένα που έχει μπλε και πράσινες αποχρώσεις. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα των ματιών των μωρών θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό των αλληλόμορφων που κληρονομούν από τους γονείς τους.

Για παράδειγμα, εάν και οι δύο γονείς έχουν σκούρα μάτια, οι πιθανότητες το μωρό να έχει σκούρα μάτια είναι υψηλές, καθώς το καφέ αλληλόμορφο είναι κυρίαρχο. Ωστόσο, αν υπάρχουν μπλε μάτια και στις δύο πλευρές της οικογένειας, δεν είναι αδύνατο δύο γονείς με καστανά μάτια να αποκτήσουν ένα παιδί με γαλανά μάτια, που να τα έχει κληρονομήσει από τον παππού ή την γιαγιά ή και τους δύο.

Εάν και οι δύο γονείς έχουν μπλε μάτια, είναι πολύ πιθανό το παιδί τους να έχει μπλε μάτια, αλλά αυτό δεν αποτελεί και πανάκεια.

Εάν ο ένας γονέας έχει καστανά μάτια και ο άλλος έχει μπλε μάτια, συνήθως, υπάρχει περίπου 50/50 πιθανότητα το παιδί να έχει καστανά μάτια.

to paidi miazei ston mpampa i stin mama

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Ύψος

Οι μετρήσεις ενός μωρού κατά τη γέννηση δεν προβλέπουν απαραίτητα το μελλοντικό ύψος και βάρος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος του μωρού όταν γεννιέται, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής της μαμάς όσο ήταν έγκυος, καθώς και διαφόρων παθήσεων υγείας.

Περισσότερα από 100 γονίδια κωδικοποιούν για το ύψος, επομένως ανεξάρτητα από τους αρχικούς αριθμούς, τα μωρά θα αυξηθούν στο γενετικά προδιατεθειμένο ύψος τους.

Υπάρχουν τρόποι να προβλέψετε το μελλοντικό ύψος του μωρού σας, αν θέλετε.

Ένας τρόπος για να κάνετε μια πρόχειρη εκτίμηση για ένα κορίτσι είναι να αφαιρέσετε πέντε ίντσες από το ύψος του πατέρα και να το κάνετε κατά μέσο όρο με το ύψος της μητέρας.

Για τα αγόρια, προσθέστε πέντε ίντσες στο ύψος της μητέρας και στη συνέχεια κατά μέσο όρο με το ύψος του πατέρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος να προσδιορίσετε το μελλοντικό ύψος του μωρού σας.

Σε περίπτωση που το μωρό σας δεν μοιάζει καθόλου μαζί σας και αυτό σας ενοχλεί, τότε μπορείτε να παρατηρήσετε άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θα ταιριάζουν μαζί σας, όπως οι εκφράσεις στο πρόσωπο, ή το βλέμμα (το χρώμα μπορεί να μην είναι ίδιο, αλλά να είναι το βλέμμα), στοιχεία στον χαρακτήρα, ταλέντα, διατροφικές συνήθειες κτλπ.

Το κλειδί είναι να αναγνωρίσετε ότι δεν χρειάζεται να μοιάζετε στα παιδιά σας για να μοιραστείτε έναν ισχυρό δεσμό.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma

Διαβάστε επίσης

Σε ποιον μοιάζει το μωρό;

Δείτε πόσο σας μοιάζει το παιδί σας και φροντίστε από σήμερα για το μέλλον του!

Πώς και γιατί αλλάζουν χρώμα τα μάτια του μωρού;

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Νυσταγμός στα μωρά: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Νυσταγμός στα μωρά: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι ο νυσταγμός, ποια τα αίτια, ποια τα συμπτώματα και τι…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μάνα, κολύμπα και κράτα το κεφάλι πάνω από το νερό

Μάνα, κολύμπα και κράτα το κεφάλι πάνω από το νερό

Τις μέρες αυτές κολυμπάμε. Πολύ και παντού. Τα παιδιά στη θάλασσα και…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πρέπει τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου; Τι λένε οι ειδικοί

Πρέπει τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου; Τι λένε οι ειδικοί

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να προστατέψετε το μωρό από τα κουνούπια

Πώς να προστατέψετε το μωρό από τα κουνούπια

Έξυπνοι τρόποι να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το μωρό. Ποια εντομοαπωθητικά…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved