Σωματική ανάπτυξη και συμπεριφορά παιδιού έως πέντε ετών

  • Ποια είναι η σωματική ανάπτυξη των παιδιών έως πέντε ετών;
  • Ποια είναι η συμπεριφορά των παιδιών 5 ετών;
Σωματική ανάπτυξη και συμπεριφορά παιδιού έως πέντε ετών
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Ποια είναι η σωματική ανάπτυξη των παιδιών έως πέντε ετών;

Σε γενικές γραμμές, το βάρος ενός παιδιού αυξάνεται κατά περίπου 2-3 κιλά ανά έτος, μέχρι το παιδί να γίνει 9-10 ετών, ενώ το ύψος του αυξάνεται κατά 6-8 εκατοστά, από την ηλικία των 2 ετών και ως την εφηβεία.

Η ανάπτυξη του παιδιού στην ηλικία των 5-6 ετών συνεχίζεται, οι σωματικές του αναλογίες ομαλοποιούνται και το σώμα του παιδιού αρχίζει πια να παίρνει τη μόνιμη μορφή του. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι οι διαστάσεις του σώματος του παιδιού, στο τέλος της νηπιακής ηλικίας, είναι ένας σχετικά αξιόπιστος δείκτης για την τελική σωματική διάπλαση στην ώριμη ηλικία. Στο 6ο έτος, ο κορμός και τα κάτω άκρα του παιδιού έχουν το ίδιο μήκος.

Επίσης, τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν τα ίδια ποσά μυϊκής και οστικής μάζας.

Η ανάπτυξη των παιδιών επηρεάζεται κυρίως από γενετικές καταβολές και δευτερευόντως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι: η διατροφή, η άσκηση, ο τρόπος ζωής, ή κάποια τυχόν ασθένεια.

Ποια είναι η συμπεριφορά των παιδιών 5 ετών;

anaptixi paidia

unsplash.com by Kelly Sikkema

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά, μπορούν να αντιγράψουν απλά σχήματα με μολύβι, γράμματα, καθώς και να γράψουν το όνομά τους.

Μπορούν να πουν το πλήρες όνομά τους, τη διεύθυνση, την ηλικία και τα γενέθλιά τους. Να σχεδιάσουν πιο ρεαλιστικές εικόνες - για παράδειγμα, ένα άτομο με κεφάλι με μάτια, στόμα και μύτη, σώμα με χέρια και πόδια. Να διαβάσουν απλά βιβλία με εικόνες. Επίσης, να κατανοήσουν τη σημασία των κανόνων.

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και λατρεύουν να παίρνουν μικρές αποφάσεις, όπως τι ρούχα να φορέσουν ή τι να φάνε για μεσημεριανό γεύμα. Στα πέντε τους χρόνια, τα παιδιά είναι πιο συντονισμένα και λατρεύουν να επιδεικνύουν νέες σωματικές δεξιότητες – θα ακούτε συχνά φωνές «Κοίταξέ με μαμά!»

Το παιδί σας μπορεί να μάθει πώς να κάνει ποδήλατο, να πηδά σχοινί, να ισορροπεί με το ένα πόδι για σύντομο χρονικό διάστημα, να κατεβαίνει τις σκάλες χωρίς να χρειάζεται να κρατά το χέρι σας, να πιάνει μια μεγάλη μπάλα. Πολλά παιδιά ηλικίας 5 ετών θα ενδιαφέρονται επίσης να παίζουν ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.

Ακόμη τα πεντάχρονα μιλούν πολύ, μερικές φορές ακόμα και όταν κανείς δεν είναι στο δωμάτιο. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα, αν και μπορεί να χρειάζονται βοήθεια και χρόνο για να εντοπίσουν και να μιλήσουν για δύσκολα συναισθήματα όπως η απογοήτευση ή η ζήλια. Συχνά έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο σε αυτά που νιώθουν και μπορεί να έχουν λιγότερες απροσδόκητες εκρήξεις θυμού και θλίψης.

Με πληροφορίες από: raisingchildren.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved