Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Τα οφέλη της τέχνης στα παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Τα οφέλη της τέχνης στα παιδιά
Photo by Ana Klipper on Unsplash

Η Γη (earth), χωρίς την τέχνη θα ήταν ένα σκέτο eh!

Σήμερα, 15 Απρίλιου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, η οποία καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.


«H ομορφιά δεν κρατάει πολύ, αλλά αυτό ισχύει μόνο στους ανθρώπους, όχι στην τέχνη».



Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Τέχνη σημαίνει ομορφιά, έμπνευση, δυναμική, ανθρωπισμός, έρωτας, δημιουργία, φως, καλοσύνη. Η τέχνη είναι σημαντική στη ζωή μας, αφού βρίσκεται παντού! Τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί της από μικρή μάλιστα ηλικία.

koritsaki kai zografiki

Photo by Senjuti Kundu on Unsplash

Γιατί η τέχνη είναι σημαντική για ένα παιδί;

Η τέχνη έχει σπουδαία σημασία για τη ζωή των παιδιών, ειδικά κατά την πρώιμη ανάπτυξή τους. Έρευνα δείχνει ότι οι δραστηριότητες τέχνης αναπτύσσουν την ικανότητα του εγκεφάλου στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Η τέχνη εμπλέκει τις αισθήσεις των παιδιών σε παιχνίδι ανοιχτού τύπου και υποστηρίζει την ανάπτυξη γνωστικών, κοινωνικο-συναισθηματικών και πολυαισθητηριακών δεξιοτήτων.

xeirotexnia kai paidi

Photo by Taylor Heery on Unsplash

Η τέχνη βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν.

Ευνοεί τη δημιουργία ενός κοινού εδάφους για τα παιδιά που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, και που μπορεί να ενδιαφέρονται ή όχι για τα ίδια πράγματα. Μπορεί να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών, φυλών, ικανοτήτων, ακόμη και γλωσσών να συμμετάσχουν σε μια κοινή (και γενικά αμοιβαία αγαπημένη) δραστηριότητα.

Η τέχνη βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Τα παιδιά απορροφούν απίστευτες ποσότητες νέων πληροφοριών και πρέπει να επεξεργάζονται ό,τι έμαθαν με ασφαλή, στοχαστικό τρόπο. Η τέχνη τους επιτρέπει να εξερευνούν συναισθήματα και να αντιμετωπίζουν τόσο καθημερινά όσο και σημαντικά γεγονότα.

Επίσης, η τέχνη παρέχει μια ασφαλή διέξοδο για συναισθήματα. Η κίνηση, η εικόνα, το χρώμα, η συγγραφή και η φαντασία βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν με πολυδιάστατο τρόπο.

Όταν ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να εξερευνήσουν την τέχνη, τα ενθαρρύνουμε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, το σώμα τους και μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών. Τους δίνουμε πολλούς τρόπους να εκφραστούν.

mpogies kai paidi

Photo by Dragos Gontariu on Unsplash

Η τέχνη αναπτύσσει ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τα παιδιά γίνονται πιο άνετα με την αβεβαιότητα και παραμένουν ευέλικτοι στοχαστές, κάτι που είναι το κλειδί για τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση. Και όσο περισσότερη εμπειρία έχουν με μια ποικιλία υλικών και τεχνικών, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουν νέους συνδυασμούς και ιδέες.

Η τέχνη ενθαρρύνει τις νευρικές συνδέσεις.

Η τέχνη είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις – όραση, ήχο, αφή, όσφρηση και γεύση – ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Η τέχνη προάγει τη δημιουργικότητα.

Η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να σκέφτεσαι έξω από το πλαίσιο, να συνδέσεις δύο άσχετες ιδέες μαζί, με έναν νέο τρόπο. Οι λύσεις σε μεγάλα προβλήματα και κάθε είδους καινοτομίες συνδέονται με τη δημιουργικότητα.

Η ικανότητα να είμαστε δημιουργικοί είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των παιδιών μας και την ευημερία του κόσμου μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αντιμετωπίζουμε απίστευτες προκλήσεις όπως οι φυλετικές διακρίσεις, οι πόλεμοι, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η πανδημία. Η τέχνη συνδέει τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τους ημερεύει.

Με πληροφορίες από artfulparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved