Πώς να πει το μωρό σας αντίο στο μπιμπερό μια για πάντα

Πώς να πει το μωρό σας αντίο στο μπιμπερό μια για πάντα
Photo by Lucy Wolski on Unsplash

Aναρωτιέστε αν είναι καιρός το μωρό σας να σταματήσει το μπιμπερό;

Μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση. Τα μωρά όχι μόνο λαμβάνουν τροφή από τα μπιμπερό τους, αλλά τείνουν επίσης να μεγαλώνουν πολύ δεμένα μαζί του, καθώς για πολλά μωρά αποτελεί υποκατάστατο της πιπίλας.

Το παρατεταμένο τάισμα με μπιμπερό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και να δυσκολέψει τον απογαλακτισμό του παιδιού. Πώς όμως καταλαβαίνετε πότε το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη μετάβαση από το μπιμπερό; Και πώς μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη και χωρίς άγχος;

Ως μαμάδες, καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή να σταματήσετε το τάισμα με το μπιμπερό μπορεί να είναι ένα μεγάλο συναισθηματικό βήμα, όχι μόνο για το μικρό σας αλλά και για εσάς. Για αυτό λοιπόν τον λόγο παρακάτω θα σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους έτσι ώστε το σταμάτημα του μπιμπερού να γίνει μια πιο εύκολη διαδικασία.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το μπιμπερό;

mama taizi moro

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Η κατάλληλη στιγμή

Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να συμβούν αγχωτικά γεγονότα κατά την έναρξη της μετάβασης. Γεγονότα όπως μια μετακόμιση, η γέννηση ενός αδερφού ή οι μεγάλες οικογενειακές διακοπές μπορεί να είναι πάρα πολλά καινούρια πράγματα για το μικρό σας. Μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ανασφάλεια και να προσκολλά σε οικεία αντικείμενα ή ρουτίνες, καθώς οι αλλαγές είναι δύσκολες τόσο για τα μικρά παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.

Αφήστε τα να επιλέξουν

Κάντε τη μετάβαση μια ξεχωριστή περίσταση και πάρτε το παιδί σας στο κατάστημα μαζί σας, ώστε να διαλέξει τα δικά του φλιτζάνια και ποτήρια. Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε να επιλέξουν ποιο φλιτζάνι θέλουν να χρησιμοποιούν για κάθε διαφορετικό τάισμα.

Καταργήστε σταδιακά

Τα μωρά και τα νήπια τείνουν να είναι πιο προσκολλημένα το πρωί και την ώρα του ύπνου, επομένως είναι καλύτερο να κρατήσετε αυτές τις τροφές με το μπιμπερό για αρχή, και σταδιακά να κοπούν και αυτές.

Αντικαταστήστε το αντικείμενο

Εάν το μπιμπερό του παιδιού σας είναι ένα αντικείμενο που είναι δεμένο, δοκιμάστε να βρείτε ένα εναλλακτικό αντικείμενο, όπως μια κουβέρτα, μια κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι. Μιλήστε μαζί τους και προσπαθήστε να καταλάβετε αν είναι πραγματικά πεινασμένοι ή αν απλά χρειάζονται το μπιμπερό τους. Προσφέρετε πολλές αγκαλιές για να νιώθουν συνεχώς την φροντίδα και την ασφάλειά σας.

Αραιώστε το γάλα στο μπουκάλι

Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται να αφήσει το μπιμπερό, μπορείτε να δοκιμάσετε να αραιώσετε το γάλα με μισό νερό. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα του νερού στο μπουκάλι καθώς περνούν οι μέρες μέχρι να είναι απλώς νερό. Είναι πολύ πιθανό το μικρό σας να ενδιαφερθεί λιγότερο και να αρχίσει να ζητά το γευστικό φλιτζάνι με το λαχταριστό γάλα.

Προσφέρετε έπαινο

Δώστε έπαινο και θετική ενίσχυση στο παιδί σας όταν χρησιμοποιεί το φλιτζάνι του αντί για το μπιμπερό του. Θα μπορούσατε ακόμη και να τους δώσετε αυτοκόλλητα για να κάνετε το ποτήρι πιο δελεαστικό.

Απομακρύνεται τον πειρασμό

Κρύψτε όλα τα μπιμπερό, έτσι το μικρό σας θα είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσει ένα. Όταν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση, μπορείτε είτε να κρατήσετε όλα τα μπιμπερό κρυμμένα μέχρι να έρθει το επόμενο μωρό σας ή μπορείτε να κάνετε μια μικρή γιορτή και να ζητήσετε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να τα ξεφορτωθείτε. Εξηγήστε ότι είναι ένα «μεγάλο παιδί» τώρα και δεν του χρειάζονται πια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved