Growth Mindset ή αλλιώς νοοτροπία ανάπτυξης: Πώς να την ενισχύσετε στα παιδιά

Τι είναι η νοοτροπία ανάπτυξης, πώς μπορείτε να εντοπίσετε τη νοοτροπία του παιδιού σας και ποια νοοτροπία πιστεύετε ότι συνδέεται περισσότερο με τη θετική πειθαρχία.

Growth Mindset ή αλλιώς νοοτροπία ανάπτυξης: Πώς να την ενισχύσετε στα παιδιά
Bigstock

Η Αμερικακανίδα ψυχολόγος Carol Dweck είναι διάσημη για την θεωρία της πάνω στην έννοια της νοοτροπίας και την επίδρασή της στη μάθηση.

Η νοοτροπία είναι απλώς οι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας.Η Dweck περιγράφει δύο διαφορετικές νοοτροπίες: τη νοοτροπία ανάπτυξης και τη στατική ή παγιωμένη νοοτροπία.

Τι είναι η νοοτροπία ανάπτυξης

Νοοτροπία ανάπτυξης έχουν τα άτομα που πιστεύουν ότι το μοναδικό όριο σε αυτό που μπορούν να πετύχουν είναι η προσπάθειά τους. Πιστεύουν ότι με σκληρή δουλειά και πολλή μάθηση μπορούν να πετύχουν σχεδόν ότι επιθυμούν.

Όταν κάνει ένα λάθος, το άτομο με νοοτροπία ανάπτυξης δεν θα το πάρει πολύ προσωπικά. Θα θεωρήσει την αποτυχία συμπωματική και θα τη δει ως μια ευκαιρία για μάθηση, και όχι ως απόρροια της έλλειψης ικανοτήτων του.

Αντιθέτως, τα άτομα με στατική νοοτροπία πιστεύουν ότι οι ικανότητες και η ευφυϊα τους είναι έμφυτες και σταθερές. Παίρνουν την αποτυχία και τα λάθη προσωπικά – σαν απόδειξη της έλλειψης ικανοτήτων τους – και παραιτούνται εύκολα.

Η νοοτροπία όλων των ανθρώπων μπορεί να είναι στατική τη μια στιγμή και νοοτροπία ανάπτυξης την άλλη. Οι δύο αυτές αντιλήψεις δεν αποκλείουν η μία την άλλη, παρότι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι τείνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

nootropia anaptixsis sta paidia1

Μπορείτε να εντοπίσετε τη νοοτροπία του παιδιού σας;

Τι παρακάτω είναι πιο πιθανό να πει; « Είμαι τόσο κακός στα μαθητικά που δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω. Σίγουρα θα κοπώ στο τεστ» ή « Το ποδήλατο είναι δύσκολο. Πέφτω συνέχεια , αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρω αν συνεχίσω να προσπαθώ;».

Ποια νοοτροπία πιστεύετε ότι συνδέεται περισσότερο με τη θετική πειθαρχία;

Η ενθάρρυνση των παιδιών, ειδικά όταν κάνουν λάθη και κακές επιλογές, προωθεί την νοοτροπία ανάπτυξης. Η τιμωρία αντίθετα , κρατά τα παιδιά σε μια στατική, παγιωμένη νοοτροπία. Αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι «άτακτα» ή «ηλίθια» και τελικά μπορούν να προσπαθούν , επειδή αποδέχονται ότι είναι αυτό που τους λένε οι άλλοι ότι είναι.

nootropia anaptixsis sta paidia2

Μια νοοτροπία ανάπτυξης διδάσκει στα παιδιά ότι μπορούν να γίνουν καλύτερα και να τα καταφέρουν καλύτερα. Βελτιώνει το κίνητρό τους και ως αποτέλεσμα τη συμπεριφορά τους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ωστόσο ότι και ο έπαινος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση , όπως η τιμωρία και ο εξευτελισμός. Για να ενισχύσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης πρέπει να επαινείτε μόνο είτε κάτι που μπορεί να αλλάξει είτε την προσπάθεια του παιδιού σας.

Με πληροφορίες από το βιβλίο της Sarah Ockwell - Smith "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν".

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved