Ναι, είναι φυσιολογικό αν το μωρό σας δεν μπουσουλάει

  • Πότε μπουσουλάνε τα μωρά;
  • Είναι φυσιολογικό αν ένα παιδί παραλείπει το στάδιο του μπουσουλήματος;
  • Το μπουσούλημα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για άλλες δεξιότητες, όπως η ανάγνωση;
Ναι, είναι φυσιολογικό αν το μωρό σας δεν μπουσουλάει

Είναι εύκολο να παρακολουθείτε τα ορόσημα του παιδιού σας και να διαπιστώσετε αν αναπτύσσεται με φυσιολογικό ρυθμό.

Το θέμα όμως είναι, ότι δεν υπάρχει ένας απόλυτα «φυσιολογικός» δρόμος όσον αφορά την ανάπτυξη του παιδιού, όπως δεν υπάρχει κανένας «σωστός τρόπος» στην ανατροφή του. Δεν θα χαμογελάσει κάθε μωρό στους 2 μήνες ούτε θα μπουσουλήσουν όλα στους 9 μήνες. Κι αυτό είναι φυσιολογικό.

Τα ορόσημα άλλωστε χρησιμοποιούνται ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές, όχι ως συγκεκριμένοι κανόνες.

Όταν η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενημέρωσαν τη λίστα με τα αναπτυξιακά ορόσημα τον Φεβρουάριο του 2022, ορισμένοι ειδικοί στην παιδική ανάπτυξη επισήμαναν ότι ορισμένα ορόσημα, όπως το μπουσούλησα, δεν έπρεπε να αφαιρεθεί από τη λίστα.

«Σε αντίθεση με τις κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες, οι κινητικές δεξιότητες δεν επηρεάζονται πολύ από τους γονείς», εξηγεί η παιδίατρος Δρ. Molly O'Shea, MD, FAAP και συμπληρώνει: «Ο εγκέφαλος των μωρών είναι συνδεδεμένος με την κινητική ανάπτυξη και θα αναπτύξει δεξιότητες με το δικό του χρονοδιάγραμμα».

mpousoulima 3

Πότε μπουσουλάνε τα μωρά;

Οι προηγούμενες οδηγίες του CDC ανέφεραν ότι το 50% των μωρών μπουσουλάνε στους 9 μήνες. Αλλά το πραγματικό εύρος είναι πολύ μεγαλύτερο. «Τα περισσότερα μωρά σέρνονται αφού κάθονται όρθια και προτού σηκωθούν, δηλαδή, μεταξύ 6 και 12 μηνών», επισημαίνει η Δρ. O'Shea, λέγοντας ότι υπάρχουν μωρά που δεν μπουσουλάνε ποτέ.

Μπουσούλημα μωρού - Πότε και πώς αναπτύσσεται

Είναι φυσιολογικό αν ένα παιδί παραλείπει το στάδιο του μπουσουλήματος;

«Είναι απολύτως φυσιολογικό αν το μωρό σας δεν μπουσουλάει», λέει η εργοθεραπεύτρια Brittany Ferri, PhD, ιατρική σύμβουλος στο Medical Solutions BCN .«Το κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Μερικά παιδιά παραλείπουν το σύρσιμο και προσπαθούν να σταθούν και να περπατήσουν. Ωστόσο, εάν ένα παιδί είναι περίπου 9 μηνών και δεν δείχνει καμία τάση για κίνηση (π.χ. να κινεί τα χέρια πιάνοντας αντικείμενα, να τεντώνει τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών και να προσπαθεί να σηκωθεί), τότε οι γονείς θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο», τονίζει.

Είναι επίσης φυσιολογικό αν το παιδί σας μπουσουλάει. Όταν το CDC εξάλειψε το ορόσημο του μπουσουλήματος από τη λίστα του, ουσιαστικά αναγνώριζε το γεγονός ότι είναι φυσιολογικό για ορισμένα παιδιά να παραλείπουν το μπουσούλημα και να κάθονται χωρίς υποστήριξη στον καναπέ ή στο καρεκλάκι φαγητού.

mpousoulima 2

Το μπουσούλημα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για άλλες δεξιότητες, όπως η ανάγνωση;

Όχι απαραίτητα. «Μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι μπουσούλημα ήταν ένα απαραίτητο βήμα στην ανάπτυξη και επηρέαζε άλλα πράγματα όπως το διάβασμα, αλλά μάθαμε αποδείχτηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό», εξηγεί η Δρ. O'Shea.

Με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved