Ανάπτυξη μωρού: Πότε μπορεί να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του;

  • Πότε μπορούν τα μωρά να στηρίξουν μόνα τους το κεφάλι τους;
  • Πότε θα μπορεί το μωρό να στηρίξει μόνο του το κεφάλι του;
  • Γιατί είναι σημαντικό να στηρίζετε το κεφάλι του μωρού
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να δυναμώσετε του μύες στο λαιμό και στην πλάτη του μωρού;
Ανάπτυξη μωρού: Πότε μπορεί να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του;

Το νεογέννητο δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του το κεφάλι του για αυτό και είναι σημαντικό, κάθε φορά που το παίρνετε στα χέρια σας, να στηρίζετε εσείς το κεφαλάκι του μέχρι να μεγαλώσει λίγο και να δυναμώσουν οι μύες τους για να το κάνει μόνο του.

Πότε θα μπορεί το μωρό να στηρίξει μόνο του το κεφάλι του;

Το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, ωστόσο, σε γενικές γραμμές ολα ακολουθούν μία κοινή καμπύλη ανάπτυξης. Πρώτα θα σηκώνουν το κεφαλάκι τους για λίγη ώρα και έπειτα για περισσότερη. Αργότερα, θα μπορούν να κάθονται μόνα τους χωρίς στήριξη, μετά να μπουσουλάνε και τέλος, κοντά στα πρώτα τους γενέθλια θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Μέχρι και τον τρίτο μήνα τα περισσότερα μωρά μπορούν να σηκώσουν το στήθος και το κεφαλάκι τους όταν είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα. Μέχρι και τον τέταρτο μήνα έχουν τον πλήρη έλεγχο του κεφαλιού τους και μέχρι τον έβδομο, συνήθως, κάθονται μόνα τους χωρίς βοήθεια.

mwro mproumuta ofeli

Γιατί είναι σημαντικό να στηρίζετε το κεφάλι του μωρού

Μέχρι να μάθει το μωρό να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του, είναι σημαντικό να το στηρίζετε εσείς, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί κάποιος ακούσιος τραυματισμός. Επίσης, σε αυτήν την ηλικία οι μύες του λαιμού του μωρού είναι πολύ αδύναμοι και όταν το μωρό είναι σε όρθια θέση χωρίς να στηρίζεται το κεφάλι του μπορεί να προκληθεί αυτό που λέγεται ασφυξία θέσης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να δυναμώσετε του μύες στο λαιμό και στην πλάτη του μωρού;

Το μωρό μαθαίνει από μόνο του να στηρίζει το κεφάλι του, ωστόσο μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς ενθαρρύνοντάς το να περνάει χρόνο μπρούμυτα. Ο χρόνος αυτός στα αγγλικά αναφέρεται ως «tummy time» και είναι σημαντικός για να ενισχύει το παιδί του μύες της πλάτης του και να εξασκήσεις τις κινητικές δεξιότητές του.

Τι μπορείτε να κάνετε την ώρα που το μωρό παίζει μπρούμυτα;

  • Πείτε τραγουδάκια στο μωρό για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.
  • Παίξτε «κου-κου-τα» με μια κουβέρτα ή τα χέρια σας.
  • Βάλτε το μωρό στο στήθος ή την κοιλιά σας κρατώντας το σφιχτά με τα χέρια για ασφάλεια, έτσι ώστε να βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Χρησιμοποιήστε κουδουνίστρες και ενθαρρύνετε το μωρό σας να ακολουθήσει τον ήχο με το βλέμμα του, ενισχύοντας έτσι την κίνηση του κεφαλιού.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved