Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί σας πρέπει να πάρει έναν υπνάκο

  • Μετάβαση από τους δύο ύπνους στον ένα
  • Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει έναν υπνάκο
  • Ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου κατά τη διάρκεια της μετάβασης
  • Ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου μετά τη μετάβαση
Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί σας πρέπει να πάρει έναν υπνάκο
Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

Αν φαίνεται ότι το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας αλλάζει συνεχώς, πιστέψτε μας, δεν φαίνεται απλά... αλλά ισχύει. Όπως το παιδί σας αναπτύσσεται μήνα με τον μήνα τα πρώτα χρόνια της ζωής του, έτσι αλλάζει και ο ύπνος του. Μάλιστα, οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις αλλαγές.

Για πολλούς γονείς, το να καταλάβετε πότε πρέπει να κοιμάται το μωρό σας και για πόσο είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, μπορεί να γίνει και αρκετά δύσκολο όταν προσπαθείτε να υπολογίσετε το πότε πρέπει να κοιμηθεί το παιδί, για μεσημέρι και πότε να ξυπνήσει.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται κοιμηθεί μία ή δυο φορές το μεσημέρι ίσως είναι καιρός για μια μετάβαση στο πρόγραμμά του. Αλλά προτού κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά έτοιμο για μια αλλαγή στον ύπνο του.

Μετάβαση από τους δύο ύπνους στον ένα

Τυπικά, τα μωρά αρχίζουν τη μετάβαση στους δύο ύπνους, μεταξύ 9 και 10 μηνών και θα συνεχίσουν να κοιμούνται για δυο φορές μέσα στην ημέρα μέχρι να γίνουν 15-18 μηνών. Μετά από αυτή την ηλικία, τα παιδιά θα κοιμούνται απλά μια φορά το μεσημέρι.

Λάβετε υπόψη σας, ενώ υπάρχουν οδηγίες με βάση την ηλικία, κάθε παιδί θα έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου, επομένως είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή στα σημάδια υπνηλίας του παιδιού σας, τη διάρκεια και την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου, τα οποία θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν πρόκειται για μια μετάβαση στον υπνάκο.

ypnos paidiou roytina 3

Photo by Kendra Wesley on Unsplash

Με προϋπόθεση την ηλικία υπάρχουν μερικά ακόμη σημάδια που θα πρέπει να αναζητήσετε για να μάθετε αν τα παιδιά σας είναι έτοιμα να κοιμούνται μια φορά το μεσημέρι.

  • Ο ένας ή και οι δύο μεσημεριανοί ύπνοι του παιδιού σας έχουν μειωθεί σημαντικά για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες εβδομάδες.
  • Το παιδί σας έχει απορρίψει εντελώς τον δεύτερο υπνάκο για δύο ή περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες.
  • Το παιδί σας αρχίζει να ξυπνά μέσα στην νύχτα, δυσκολεύεται να κοιμηθεί στην ώρα του το βράδυ ή ξυπνάει νωρίς το πρωί.

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δύο ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια και είναι εντός του συνιστώμενου ηλικιακού εύρους για να κοιμάται μόνο μια φορά το μεσημέρι, τότε μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση από τους δύο σε έναν υπνάκο. Αλλά αν το παιδί σας δεν είναι ακόμα 15 μηνών και/ή δείχνει μόνο ένα ή κανένα από αυτά τα σημάδια, τότε θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα πριν κάνετε αυτή τη μετάβαση.

Θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι η μετάβαση δεν έρχεται σε μια στιγμή που συμβαίνουν άλλες σημαντικές μεταβάσεις στο σπίτι. Για παράδειγμα μην αρχίσετε να αλλάζετε τον ύπνο του παιδιού σας αν επιχειρείτε να κόψετε την πιπίλα ή την πάνα του. Ένα πράγμα τη φορά.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει έναν υπνάκο

ypnos paidiou roytina 1

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο, υπάρχουν μερικά βήματα που θα πρέπει ίσως να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι αυτή είναι θα είναι μια ομαλή μετάβαση και για τους δύο σας…

Βήμα 1ο: Σταδιακά αρχίστε το παιδί σας να το αφήνετε περισσότερη ώρα ξύπνιο. Αν για παράδειγμα τον πρώτο ύπνο του τον έκανε στις 10.30, καλό θα είναι να το κάνετε 11.00.

Βήμα 2ο: Σταδιακά αφού αλλάξετε τον πρώτο ύπνο του παιδιού, αλλάξτε και τον δεύτερο. Για παράδειγμα αν ο δεύτερος ύπνος γινόταν στις 15.30, αλλάξτε τον και βάλτε τον 15.00.

Βήμα 3ο: Αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί λίγο παραπάνω το πρωί και ξυπνήστε το κατά τις 8.30. Προσπαθήστε να το κρατήσετε ξύπνιο μέχρι τις 13.00 όπου και θα κοιμηθεί για μεσημέρι. Στις 15.00 περίπου που θα ξυπνήσει, αφήστε το να μείνει ξύπνιο μέχρι τις 8 το βράδυ, που θα το βάλετε να κοιμηθεί μέχρι το επόμενο πρωί.

Ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου κατά τη διάρκεια της μετάβασης

  • 6:30/7 π.μ.: Ξυπνά για τη μέρα
  • 11 π.μ.: Ύπνος
  • 1 μ.μ.: Ξύπνημα
  • 6/6:30 μ.μ.: Βραδινός ύπνος

Ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου μετά τη μετάβαση

  • 6:30/7 π.μ.: Ξυπνά για τη μέρα
  • 12 μ.μ.-2/2:30μ.μ.: Ύπνος
  • 6:30/7 μ.μ.: Βραδινός ύπνος

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved