Πώς χρησιμοποιούν τα νεογέννητα τις αισθήσεις τους;

  • Παράγει και ακούει ήχους
  • Όσφρηση, γεύση και όραση
  • Αφή
Πώς χρησιμοποιούν τα νεογέννητα τις αισθήσεις τους;
Unsplash.com / Christian Bowen

Οι αισθήσεις του νεογέννητου αναπτύσσονται πριν ακόμα γεννηθεί, όταν βρίσκεται στο περιβάλλον της μήτρας. Μετά τον τοκετό, οι αισθήσεις του εξακολουθούν να αναπτύσσονται σταδιακά και παράλληλα με τις άλλες δεξιότητές του.

Τι μπορεί όμως να κάνει το νεογέννητο τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα;

Παράγει και ακούει ήχους

Ήδη από τη γέννησή τους τα μωρά παράγουν πολλούς και διαφορετικούς ήχους πέρα από το κλάμα. Φτερνίζονται, έχουν λόξιγκα, ενώ συχνά αλληλοεπιδρούν κάνοντας ήχους σε εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται.

Επίσης, το νεογέννητο αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του και πιθανά και του πατέρα, ενώ η χαλαρωτική μουσική φαίνεται ότι το ηρεμεί.

Όσφρηση, γεύση και όραση

Χρησιμοποιώντας την όσφρηση και τη γεύση, το νεογέννητο μπορεί να ξεχωρίζει το μητρικό γάλα από οποιοδήποτε άλλο υγρό. Το μητρικό γάλα έχει γλυκιά γεύση η οποία είναι ελκυστική για το μωρό.

neogennito aisthiseis

Σχετικά με την όραση, το νεογέννητο μπορεί να δει μόνο ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 20 με 30 εκατοστά από αυτό, όση είναι δηλαδή περίπου και η απόσταση από το πρόσωπό σας όταν θηλάζετε. Στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, η όραση του μωρού αναπτύσσεται σημαντικά και βελτιώνεται. Οι μυς των ματιών του δυναμώνουν και το βρέφος μπορεί να εστιάσει πια σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται και σε πιο μακρινή απόσταση.

Επίσης, ήδη από τη γέννησή τους τα μωρά μπορούν να διαχωρίσουν το φως από το σκοτάδι, ωστόσο δεν μπορούν να δουν όλο το εύρος χρωμάτων.

Αφή

Ίσως η αφή είναι η πιο σημαντική αίσθηση για ένα νεογέννητο. Μετά από εννέα μήνες στη μήτρα το μωρό εκτίθεται πια σε νέα ερεθίσματα και τα ανακαλύπτει, από τον αέρα που νιώθει στο πρόσωπό του μέχρι την μαλακή υφή μίας κουβέρτας ή το δέρμα της μαμάς

Η μητρική αγκαλιά είναι τόσο ευχάριστη για το μωρό, όσο και για εσάς. Παρέχει στο μωρό μία αίσθηση ασφάλειας, άνεσης και αγάπης. Επίσης, ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της δερματικής επαφής με το βρέφος, η οποία φαίνεται ότι προάγει την σωματική αλλά και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Πηγή: healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved