Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι

  • Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν αφήσετε για πρώτη φορά το παιδί στο σπίτι μόνο του;
  • Παιδί μόνο στο σπίτι: Πότε θα είναι έτοιμο;
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται πότε μπορούν να αφήσουν το παιδί μόνο στο σπίτι. Ακόμα και οι απόψεις των ειδικών διαφοροποιούνται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Στην Αμερική, σε τρεις Πολιτείες υπάρχει νόμος ο οποίος προβλέπει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους μέχρι μία συγκεκριμένη ηλικία και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, οι ηλικίες που αναφέρει ο κάθε ένας είναι διαφορετικές: Στο Ιλινόις, τα παιδιά μπορούν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι αφού κλείσουν τα 14, στο Μέριλαντ τα 8 και στο Όρεγκον τα 10.

Το να αφήσει ένα γονιός το παιδί μόνο στο σπίτι είναι ένα μεγάλο βήμα. Γενικά, οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά κάτω των επτά ετών χωρίς επίβλεψη από κάποιον ενήλικα, αν και αρκετοί γονείς είναι διστακτικοί να αφήσουν μόνα τους και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Πώς όμως θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο να μείνει μόνο του;

Το παιδί δεν φοβάται να μείνει μόνο του

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι οι γονείς να βεβαιωθούν ότι το παιδί δεν φοβάται να μείνει μόνο του. Εάν έχετε τον οποιονδήποτε ενδοιασμό σε αυτό το κομμάτι, τότε καλό είναι να μην αφήσετε το παιδί μόνο του στο σπίτι ακόμα. Γενικά, για το παιδί θα γίνει πιο εύκολο εάν στην αρχή το αφήνετε μόνο του για μικρό χρονικό διάστημα και σταδιακά για περισσότερο.

Είναι αρκετά υπεύθυνο

Το παιδί δείχνει την υπευθυνότητά του μέσα στην καθημερινότητά με διάφορους τρόπους. Ακούει τι του λέτε, ακολουθεί κανόνες και όρια που έχετε θέσει, κάνει τα μαθήματά του κτλ. Σύμφωνα με το empoweringparents.com, τα παιδιά που έχουν αποδείξει ότι είναι υπεύθυνα στην καθημερινότητά τους, είναι έτοιμα να μείνουν μόνα τους στο σπίτι, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

paidi mono sto spiti 1

Ξέρει πώς να παίρνει τηλέφωνο

Το θεμιτό φυσικά είναι την ώρα που θα είναι το παιδί μόνο του στο σπίτι να μην συμβεί τίποτα απρόοπτο, ωστόσο καλό είναι για παν ενδεχόμενο να γνωρίζει πώς να παίρνει τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με το Rady Children’s Hospital τα παιδιά που μένουν μόνα τους στο σπίτι πρέπει να είναι σε θέση να καλέσουν βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να πάρουν τηλέφωνο ή να απευθυνθούν σε κάποιον γείτονα τον οποίον εμπιστεύεται και γνωρίζετε κι εσείς.

Μπορεί να φτιάξει μόνο του κάτι να φάει

Εάν αφήσετε το παιδί μόνο του στο σπίτι, καλό είναι να μπορεί να φτιάχνει κάποιο υγιεινό σνακ. Για αυτό φροντίστε να έχετε στο ψυγείο φρούτα, λαχανικά και υγιεινά τρόφιμα που θα μπορεί και το παιδί να αξιοποιήσει.

Γνωρίζει τις πολύ βασικές πρώτες βοήθειες

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μικροτραυματισμού θα μπορεί να περιποιηθεί την πληγή του, βάζοντας κάποιο φάρμακο με αντισηπτικές ιδιότητες, γάζα κτλ.. Τα παιδιά θα πρέπει επίσης να μπορούν να αξιολογήσουν ένα τραύμα ώστε να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τον γονέα.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved