Πέντε τρόποι για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση του παιδιού

  • Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να συγκεντρώνεται καλύτερα;
  • Καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού
Πέντε τρόποι για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση του παιδιού
unsplash.com / Annie Spratt

Η συγκέντρωση είναι μία ικανότητα που καλλιεργείται και βελτιώνεται σταδιακά. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δέχονται πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον γύρω τους και συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μία δραστηριότητα. Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε;

Προσοχή στη διατροφή

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δεν είναι μόνο σημαντική για την σωματική ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών αλλά και για την συγκέντρωσή τους και τις σχολικές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με το Every Day Power, η «φτωχή» διατροφή και ελλιπής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε κούραση και κατά συνέπεια σε αδυναμία συγκέντρωσης.

Ύπνος

Το σώμα και ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται συνεχώς. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή τους, αλλά και για την πνευματική τους διαύγεια και σύμφωνα με το webmd.com, δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 10 με 12 ώρες τις βραδινές ώρες. Όταν το παιδί είναι ξεκούραστο είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερες πληροφορίες και να συγκεντρωθεί καλύτερα σε κάτι.

upnos paidiou aities 1

Διάβασμα

Το διάβασμα βιβλίων έχει πολυάριθμα οφέλη για τα παιδιά και μεταξύ αυτών είναι και η βελτίωση της ικανότητας συγκέντρωσης. Ακόμα και με το απλό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, το παιδί παρατηρεί τις εικόνες και εστιάζει σε αυτές.

Συστηματική γυμναστική

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Wall Street Journal, η γυμναστική δε συμβάλλει μόνο στην υγεία το σώματος, αλλά παράλληλα βοηθάει τα παιδιά να συγκεντρώνονται καλύτερα και γενικά συμβάλλει στην πνευματική τους υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί που κάθεται όλη μέρα σε ένα γραφείο και ακολουθεί οδηγίες είναι πιθανό να εμπεδώσει λιγότερες πληροφορίες από ότι ένα παιδί που έχει ξεκινήσει τη μέρα του με παιχνίδι και δραστηριότητες σε εξωτερικό περιβάλλον. Η σωματική άσκηση κρατά το μυαλό ενεργό και βοηθάει το παιδί να απορροφήσει καλύτερα και περισσότερες νέες πληροφορίες.

Η σημασία του διαλείμματος

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016, τα παιδιά βρίσκονται περισσότερο σε εγρήγορση και μπορούν να εμπεδώσουν περισσότερες πληροφορίες όταν κάνουν συχνά διαλείμματα κατά την ενασχόλησή τους με μία δραστηριότητα. Ό,τι και αν κάνετε λοιπόν το οποίο απαιτεί συγκέντρωση, είτε αυτό είναι η ζωγραφική, είτε η κατασκευή χειροτεχνιών, μην παραλείπεται να αφήνετε το παιδί να ξεκουράζεται και να κάνει συχνά διαλείμματα.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved