Τα οφέλη του παιχνιδιού με πλαστελίνη στα παιδιά

Τα οφέλη του παιχνιδιού με πλαστελίνη στα παιδιά

Οι πλαστελίνες είναι το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών και το λατρεύουν όλοι οι γονείς (παρά την ακαταστασία που δημιουργεί σαν παιχνίδι).

Αυτό το μαλακό πολύχρωμο ζυμαράκι κατασκευάστηκε αρχικά ως καθαριστικό ταπετσαρίας τη δεκαετία του 1930, αλλά "αναγεννήθηκε" ως εκπαιδευτικό παιχνίδι τη δεκαετία του 1950. Η πλαστελίνη είναι το τέλειο παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας, επειδή είναι μη τοξική και μπορεί κανείς να την επαναχρησιμοποιήσει.

Και ενώ μερικά παιδιά μπορεί να την παρατάνε επάνω στο τραπέζι της κουζίνας χωρίς να την μαζεύουν ή να ξεχνούν να κλείσουν τα καπάκια από τις συσκευασίες, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται, τα οφέλη από το παιχνίδι μαζί της είναι πολλά.

Εκτός από τις ώρες ατελείωτου παιχνιδιού που προσφέρουν στα παιδιά, έχουν και πολλά οφέλη σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξή τους. Ιδού 6 από αυτά.

ofeli plastellines paidia 1

1. Αναπτύσσει λεπτές κινητικές δεξιότητες

Ενώ τα παιδιά σας πλάθουν την πλαστελίνη τους σε διαφορετικά σχήματα, στην πραγματικότητα βάζουν δύναμη στα μικροσκοπικά τους χέρια. Η πίεση που ασκούν, το ζύμωμα, το πλάσιμο και άλλων κινήσεων, βοηθούν τα παιδιά σας να αναπτύξουν τους μύες που χρησιμοποιούνται στα χέρια τους. Μύες που ευθύνονται για τις λεπτές κινητικές κινήσεις του χεριού που θα τους είναι χρήσιμες στο μέλλον, όπως το να κρατάνε ένα μολύβι στα χέρια τους ή να κόβουν με το ψαλίδι.

2. Δρα ως ηρεμιστικό για τα παιδιά

Όπως και οι μαλακές μπάλες του στρες έτσι και οι πλαστελίνες, είναι εξαιρετικές για να ηρεμήσουν τα παιδιά σας. Το παιχνίδι με τις πλαστελίνες ανακουφίζει από την ένταση, απελευθερώνει την περίσσεια ενέργεια και βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Εάν το παιδί σας νιώθει άγχος, δώστε του να παίξει με πλαστελίνες και θα δείτε αμέσως το άγχος να φεύγει μακριά.

3. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα

Ανεξάρτητα από το πόσα χρώματα έχετε, υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός δημιουργιών που μπορούν με τις πλαστελίνες τους. Η δημιουργία αντικειμένων από την αρχή ενθαρρύνει τα παιδιά σας να επεκτείνουν τη φαντασία τους και να σκέφτονται με νέους και καινοτόμους τρόπους.

ofeli plastellines paidia 5

4. Ενισχύει το συντονισμό χεριού-ματιού

Μαζί πλαστελίνες σας, πιθανότατα να έχετε αγοράσει και διάφορα υλικά και εργαλεία όπως πλαστικά μαχαιράκια, καλούπια, πλάστες κ.λ.π.. Αυτά τα εργαλεία, τα οποία υπάρχουν και μπορεί κανείς να τα βρει στην αγορά σε διάφορα μεγέθη, αναπτύσσουν τον συντονισμό χεριών και ματιών του παιδιού σας αναγκάζοντάς το να χειρίζεται τα υλικά που έχει μπροστά του με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξει αυτό που έχει φανταστεί στο μυαλό του.

5. Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Όταν το παιδί σας παίζει μαζί με φίλους του χρησιμοποιώντας τις πλαστελίνες (ή ακόμη και με εσάς τους ίδιους) ενθαρρύνεται να συνεργαστεί και με άλλα άτομα ώστε να φτιάξει αυτό που θέλει. Ζητήστε από το παιδί σας να σας περιγράψει αυτό που θέλει να φτιάξει, και βοηθήστε το να το "ζωντανέψει" μέσα από τις πλαστελίνες του.

6. Ενθαρρύνει τα παιδιά να παίζουν περισσότερο

Σε έναν κόσμο που τα παιδιά σήμερα έχουν "χαθεί" μέσα στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων και των tablet, το παιχνίδι με τις πλαστελίνες τα ενθαρρύνει να "βγουν για λίγο από την πρίζα" παίζοντας με κάτι που απαιτεί συγκέντρωση. Βγάλτε τις πλαστελίνες, τοποθετήστε τις στο τραπέζι και παίξτε μαζί τους.

Μην σκέφτεστε πώς θα καθαρίσετε το λερωμένο τραπέζι μετά ή τα κομμάτια που θα πέσουν στο πάτωμα. Σκεφτείτε τα οφέλη που κερδίζει το παιδί σας μέσα από το παιχνίδι με τις πλαστελίνες.

Φτιάξτε πλαστελίνη με υλικά που έχετε στο σπίτι

ofeli plastellines paidia 3

Φτιάξτε τη δική σας πλαστελίνη από ζύμη αλατιού

Υλικά

  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα αλάτι
  • 1/2 κούπα νερό χλιαρό
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά να γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Αν δείτε ότι κολλάει προσθέστε λίγο αλεύρι.
  2. Χωρίστε τη σε μπάλες και χρωματίστε με χρώματα της επιλογής σας.
  3. Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλη την πλαστελίνη σας, τυλίξτε με μεμβράνη.
ofeli plastellines paidia 4

Φτιάξτε σπιτική πλαστελίνη στον φούρνο μικροκυμάτων

Υλικά

  • 1 κούπα νερό
  • 1 κ.τ.σ σπορέλαιο
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 2 κ.τ.σ κρεμόριο
  • 1/3 κούπας αλάτι
  • 1 κούπα αλεύρι

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα τη φτιάξετε:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved