Γιατί δεν μπουσουλάει το μωρό;

Γιατί το μωρό καθυστερεί ή παρακάμπτει το στάδιο του μπουσουλήματος;

Γιατί δεν μπουσουλάει το μωρό;

Τον πρώτο χρόνο ζωής, η ανάπτυξη του μωρού είναι ραγδαία. Κοντά στον ενδέκατο με δωδέκατο μήνα τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, η προετοιμασία, ωστόσο, για αυτό το αναπτυξιακό ορόσημο ξεκινάει πολύ νωρίτερα. Όλους τους προηγούμενους μήνες, το βρέφος ενδυναμώνει το σώμα του, εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες και των συντονισμό των κινήσεών του.

Από τον έβδομο μέχρι και τον δέκατο μήνα οι περισσότεροι γονείς περιμένουν να δουν το μωρό τους να μπουσουλάει. Κάποια μωρά ωστόσο, είτε καθυστερούν, είτε ακόμα δεν μπουσουλάνε και καθόλου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κάποια μωρά παρακάμπτουν τελείως το στάδιο του μπουσουλήματος

"Κατανοώ ότι πολλοί γονείς αγχώνονται όταν δεν βλέπουν το μωρό τους να μπουσουλάει, εφόσον όμως το βρέφος αναπτύσσει φυσιολογικά τις κινητικές του δεξιότητες - κάθεται, γυρίζει μόνο του το σώμα του κτλ - και ο παιδίατρος παρακολουθεί συστηματικά την ανάπτυξή του, δεν θα έπρεπε" αναφέρει η παιδίατρος Rowan - Legg στο todaysparent.com. "Όποιον μηχανισμό κι αν χρησιμοποιεί το μωρό για να κινηθεί στον χώρο, καταφέρνει να αναπτύξει την ισορροπία του και τις κινητικές του δεξιότητες", συμπληρώνει.

Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν το σούρσιμο πάνω στην κοιλιά ή τα οπίσθιά τους, το κατά κάποιον τρόπο μπουσούλημα, αλλά χρησιμοποιώντας τα χέρια κ.α.

mpousoulima

Το μωρό μπορεί να μην είναι έτοιμο ακόμα

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο. Πολλά μωρά θέλουν τον χρόνο τους μέχρι να μπουσουλήσουν, όπως το ίδιο ισχύει και για τη λεκτική και την ευρύτερη ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα μωρό να μπουσουλήσει στον έκτο μήνα, άλλο στον ένατο και άλλο στην δέκατο ή και ενδέκατο, ενώ όπως αναφέρουμε και παραπάνω, δεν είναι απίθανο να παρακάμψει τελείως αυτό το στάδιο.

Δεν του δίνετε αρκετά ερεθίσματα

Το μωρό θα μπουσουλήσει όταν είναι έτοιμο να μπουσουλήσει, σημαντικό όμως είναι να του δώσετε κι εσείς τα κατάλληλα ερεθίσματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να ξαπλώνει μπρούμυτα - Θα γυμνάσει τους μύες των χεριών και του λαιμού του, προετοιμάζοντας έτσι το σώμα του για το μπουσούλημα.
  • Ενθαρρύνετε την περιέργειά του - Τοποθετήστε γύρω του τα αγαπημένα του παιχνίδια και παρακινήστε το να τα φτάσει. Αντίστοιχα μπορείτε κι εσείς να κάτσετε λίγο πιο μακριά του για να προσπαθήσει να σας φτάσει.
  • Βοηθήστε το να μάθει να κάθεται - Τοποθετήστε το μωρό σε καθιστή θέση και αφήστε το να μείνει εκεί για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη δραστηριότητα καθημερινά.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved