Πότε σχηματίζονται τα γόνατα του μωρού;

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται αν τα μωρά όταν γεννιούνται έχουν «κανονικά» γόνατα.

Πότε σχηματίζονται τα γόνατα του μωρού;

Τα γόνατα του νεογέννητου είναι λυγισμένα και όχι τόσο σταθερά όσο των ενηλίκων με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει κι αν είναι φυσιολογικό.

Έχουν γόνατα τα μωρά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά έχουν σίγουρα γόνατα κατά τη γέννηση.«Είναι ένα είδος κοινής παρανόησης ότι τα μωρά« γεννιούνται χωρίς γόνατα », λέει ο Δρ. Chris Airey, διευθυντής ιατρικής στο Optimale . «Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα μωρά όταν γεννιούνται, ο χόνδρος στα γόνατά τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, γι΄αυτό παρουσιάζουν ελαστικότητα. Ο χόνδρος είναι μια εύκαμπτη, μαλακή ουσία που προστατεύει τις αρθρώσεις από τριβές».

Πότε γίνονται τα γόνατα των μωρών πιο σφικτά;

Η πλήρης ανάπτυξη του οστού (οστεοποίηση ) συνήθως ολοκληρώνεται τη στιγμή που το παιδί ξεκινά το δημοτικό σχολείο.«Το μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αναπτύσσονται πλήρως τα γόνατα του παιδιού, είναι μεταξύ 2 και 6 ετών», εξηγεί ο Dr. Pierrette Mimi Poinsett, ιατρικός σύμβουλος στο MomLovesBest . «Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται αργά από το κέντρο των επιγονατίδων με φορά προς τα έξω.»

Δεδομένου ότι η άρθρωση του γόνατος είναι εύκαμπτη, κάποιος χόνδρος εξακολουθεί να εμπλέκεται στη λειτουργία του. Το σημείο στο οποίο συνδέονται ο μηριαίος (οστό του ποδιού) και η επιγονατίδα (γόνατο) καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο. Αυτό βοηθά το γόνατο και το πόδι να «κινούνται» ομαλά μαζί και προστατεύει τα γόνατα από τραυματισμούς.

neogennito gonato

Συχνές κακώσεις στο γόνατο

Τα παιδιά, ειδικά εκείνα που ασχολούνται με τον αθλητισμό , είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς. Ωστόσο, δεν είναι συνήθως τα ίδια τα γόνατα που τραυματίζονται.
«Ο πόνος στα γόνατα στα παιδιά είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε σπασμό ή τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν το γόνατο», εξηγεί ο Δρ Poinsett.

Ωστόσο, οι τραυματισμοί στο γόνατο συμβαίνουν και είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τραυματισμών στο γόνατο εμφανίζονται λόγω υπερβολικής πίεσης, ξαφνικής συστροφής ή λόγω άμεσης επίδρασης στο γόνατο και στις αρθρώσεις που το περιβάλλουν.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved