Η ώρα ησυχίας είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο των παιδιών

5 tips για γονείς!
Η ώρα ησυχίας είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο των παιδιών

Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά χρειάζονται τόση ώρα ησυχίας όση ώρα χρειάζονται και για το παιχνίδι τους.

Ώρα ησυχίας! Αυτές οι λέξεις φέρνουν στο μυαλό μας εικόνες από ένα ήσυχο σπίτι, ένα παιδί που ξεκουράζεται και μερικές στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους γονείς. Αλλά αλήθεια, γιατί η ώρα ησυχίας είναι τόσο σημαντική;

Οι μερικές ώρες ησυχίας είναι σημαντικές μέσα στη μέρα ενός μικρού παιδιού και φυσικά ο λόγος δεν είναι μόνο επειδή μπορούν να ξεκουράσουν αυτά τα μικρά ανθρωπάκια. Η ρουτίνα ησυχίας, δηλαδή το καθημερινό πρόγραμμα ξεκούρασης, βοηθά τα παιδιά να αποφορτιστούν συναισθηματικά και να διαχειριστούν τις απογοητεύσεις τους και κατ επέκταση όλα τους τα συναισθήματα. Μερικές ώρες ησυχίας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά, να τα γεμίσουν ενέργεια και να ενθαρρύνει τη συνεχή περιέργειά τους. Η συχνή ξεκούραση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σώματος, γι' αυτό τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να ξεκουράζονται μερικές ώρες πριν τον βραδινό τους ύπνο.

Δημιουργώντας μία ήσυχη ώρα στη μέρα, μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να χειριστεί καλύτερα τους στρες στον δικό του λιλιπούτειο κόσμο. Δείτε πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό με αυτές τις 5 δραστηριότητες ηρεμίας για παιδιά.

ora isixias gia paidia 3

Βιβλία

Τα βιβλία είναι μια υπέροχη δραστηριότητα για την ώρα ησυχίας. Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν ένα μικρό βιβλίο ή παραμύθι. Αν πάλι είναι παιδιά ηλικιών που δεν διαβάζουν ακόμη, το ξεφύλλισμα και οι εικόνες είναι κάτι που θα τα κάνει να χαλαρώσουν.

Τουβλάκια

Τα ξύλινα ή τα πλαστικά τουβλάκια είναι ακόμη μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν ενώ φτιάχνουν τη δική τους κατασκευή με ησυχία.

ora isixias gia paidia 1

Ζωγραφική

Αν το μικρό σας λατρεύει τη ζωγραφική, μια γωνιά ζωγραφικής μπορεί να λειτουργήσει εξίσου και σαν μια γωνιά ησυχίας. Το παιδί σας μπορεί να ζωγραφίσει ό,τι θέλει με ό,τι χρώματα διαλέξει. Κατά τη ζωγραφική το σώμα και το μυαλό χαλαρώνει.

Παζλ

Τα παζλ είναι εξαιρετικά για διάφορους λόγους, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, συντονισμού χεριών-ματιών, σχεδιασμού και εστίασης. Είναι επίσης ιδανικά για την ώρα ησυχίας μιας και μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα και ήσυχα.

ora isixias gia paidia 2

Μουσική

Μια ήρεμη μουσική μπορεί να χαλαρώσει τα παιδιά σας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κατάλληλο είδος μουσικής (συγκεκριμένα της κλασικής) βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν, "ρίχνοντας" τους καρδιακούς ρυθμούς, ηρεμώντας το και χαλαρώνοντάς το.

Σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι στις παραπάνω δραστηριότητες δεν υπάρχει καθόλου χρόνος μπροστά σε μια οθόνη. Μπορεί μια ταινία να πιστεύετε ότι χαλαρώνει ένα παιδί αλλά στην πραγματικότητα, οι γρήγορες εναλλαγές εικόνας και ο φωτισμός, δημιουργεί μια υπερδιέγερση σε ένα παιδί και όχι ηρεμία.

πηγή πληροφοριών: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved