Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό;

Πώς προκύπτει το χρώμα ματιών του μωρού και μέχρι πότε αλλάζει;

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό;

Το χρώμα ματιών του μωρού εξαρτάται από το γενετικό υλικό των γονιών του. Ωστόσο, τα γονίδια του μπαμπά και της μαμάς μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, η πρόβλεψη του χρώματος των ματιών του μωρού δεν είναι τόσο εύκολη όσο μπορεί να νομίζετε.

Πώς σχηματίζεται το χρώμα ματιών του μωρού;

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με γκριζομπλέ μάτια, ενώ πολλά μωρά στην Αφρική και την, την Ασία γεννιούνται με σκούρα καστανά μάτια που πολλές φορές φαίνονται σαν μαύρα.

Το χρώμα αυτό σύντομα αλλάζει μόλις τα κύτταρα που παράγουν χρώμα στην ίριδα έρθουν σε επαφή με το φως. Η διαδικασία αλλαγής χρώματος των ματιών μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μέχρι το μωρό να αποκτήσει το μόνιμο χρώμα των ματιών του. Ωστόσο, το χρώμα μπορεί να συνεχίζει να αλλάζει έως περίπου και την ηλικία των τριών ετών σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο ρόλος της μελανίνης

Το χρώμα των ματιών καθορίζεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία εκκρίνουν την απαραίτητη μελανίνη. Εάν ένα μωρό έχει μπλε μάτια, τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν λίγη ποσότητα μελανίνης, ενώ εάν εκκρίνουν λίγο περισσότερη, τα μάτια θα φαίνονται πράσινα. Αντίστοιχα, εάν το μωρό έχει κάστανά μάτια, τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν πολύ μελανίνη.

Ο ρόλος των γονιδίων

Η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι ο καθορισμός του χρώματος των ματιών δεν είναι τόσο απλός όσο θεωρούνται παλαιότερα, καθώς το χρώμα των ματιών επηρεάζεται όχι από ένα ή δύο γονίδια, αλλά από πολλά περισσότερα που "συνεργάζονται". Για την ακρίβεια, το πόση μελανίνη παράγουν τα μελανοκύτταρα επηρεάζεται από 15 γονίδια σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται παιδιά να έχουν διαφορετικό χρώμα ματιών από αυτό των γονιών τους.

Προβλέποντας το χρώμα των ματιών του μωρού

Αν και όπως αναφέρουμε παραπάνω, το χρώμα ματιών του μωρού επηρεάζεται από τα γονίδια των γονιών του, γενικά ισχύουν και τα εξής:

  • Εάν και οι δύο γονείς έχουν μπλε μάτια, οι πιθανότητες το μωρό να έχει και αυτό μπλε μάτια είναι πολύ υψηλές.
  • Ομοίως, εάν και οι δύο γονείς έχουν καστανά μάτια, η πιθανότητα του μωρού να έχει καστανά μάτια είναι πολύ υψηλή. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, ειδικά εάν κάποιος παππούς ή γιαγιά έχει μπλε μάτια.
  • Εάν ένα γονιός έχει μπλε μάτια και ο άλλος καστανά, οι πιθανότητες το μωρό να έχει μπλε μάτια είναι 50%.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved