Πώς ο λόξιγκας συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;

Ο λόξιγκας του νεογέννητου επηρεάζει την εγκεφαλική του ανάπτυξη, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Πώς ο λόξιγκας συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;

Ο λόξιγκας το βρέφους ξεκινά από όταν ακόμα είναι μέσα στην μήτρα, την 9η εβδομάδα κύησης και θεωρείται ένα από τα πρώτα καθιερωμένα πρότυπα δραστηριότητας.

Σύμφωνα με έρευνα του UCL, ο λόξιγκας φαίνεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, καθώς προκαλεί συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Clinical Neurophysiology και βασίστηκε σε εγκεφαλικές εξετάσεις νεογνών.

"Οι λόγοι για τους οποίους το μωρό έχει λόξιγκα δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, μπορεί ωστόσο να είναι αναπτυξιακοί, δεδομένου ότι τα έμβρυα και τα νεογέννητα έχουν λόξιγκα τόσο συχνά" αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Kimberly Whitehead.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα 13 νεογέννητων. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές, είναι ότι ο λόξιγκας προκαλεί έντονη ανταπόκριση στον εγκεφαλικό φλοιό, προκαλώντας δύο μεγάλα κύματα στην αρχή κι έπειτα ένα τρίτο, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που προκαλείται όταν το μωρό ακούει κάποιον θόρυβο.

Επίσης, όπως αναφέρει και ο dr Lorenzo Fabritzi που ασχολήθηκε με την μελέτη, φαίνεται ότι η δραστηριότητα που προκύπτει από τον λόξιγκα μπορεί να βοηθήσει το μωρό να μάθει να ελέγχει τους μυς που σχετίζονται με την αναπνοή του και συνεπώς να αναπνέει μόνο του.

Πηγή: neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved