Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει πιο γρήγορα

Εύκολα tips για να μιλήσει σωστά το παιδί.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει πιο γρήγορα

Το πότε θα μιλήσει ένα παιδί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που ζουν σ'ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εξασκήσουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να μιλάνε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Πρώτες λέξεις

Στους 12-18 μήνες, τα περισσότερα μωρά λένε τα πρώτα τους λόγια. Αλλά σε αυτήν την ηλικία, μπορεί να είστε οι μόνοι που ξέρετε τι σημαίνουν! Όσο περισσότερες λέξεις ακούνε τα παιδιά, τόσο περισσότερες μπορούν να μάθουν.

Ακολουθούν μερικά διασκεδαστικά πράγματα που πρέπει να κάνετε μαζί για να ενθαρρύνετε την ομιλία του μωρού:

moro kai omilia
  • Συζητήστε με το μωρό σας για τα πράγματα που κάνετε στο σπίτι, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι βαρετά. Για παράδειγμα αν βλέπει τον μπαμπά να σκουπίζει, πείτε: «ο μπαμπάς σκουπίζει το χαλί για να απαλλαγεί από τη σκόνη που μαςπροκαλεί φτέρνισμα».
  • Επαναλάβετε λέξεις που λέει τα μωρό σας μέσα σε μικρέ προτάσεις. Αν το μωρό λέει, «τρένο» μπορείτε να πείτε : «Ναι, είναι ένα μεγάλο κόκκινο τρένο».
  • Δείξτε ενδιαφέρον για όσα λέει το μωρό σας κοιτάζοντας το στο μάτια και χαρίζοντάς το πολλά χαμόγελα.
  • Διαβάστε και πείτε ιστορίες στο μωρό σας .
  • Ακούστε και τραγουδίστε παιδικά τραγούδια.
  • Επαινείτε τις προσπάθειες του μωρού σας να μιλήσει και μην ξεχνάτε να του απευθύνετε ερωτήσεις που ζητούν απάντηση.

Όταν μιλάτε στο μωρό προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πάντα ουσιαστικά, αποφεύγοντας τις αντωνυμίες και τις πολλές εκφράσεις. Πρέπει από την αρχή να χρησιμοποιείτε το σωστό λόγο όταν μιλάτε στο μωρό. Αυτό που εμείς λέμε γλώσσα των μωρών δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχικό στάδιο για την προσαρμογή του παιδιού στη μητρική του γλώσσα.

Το να μοιράζεστε ιστορίες, τραγούδια, ποιήματα - ακόμη και να μιλάτε για την ημέρα σας - θα βοηθήσουν το μωρό σας να μάθει να εξασκεί τη γλώσσα. Η ανταλλαγή αυτών των εμπειριών με το μωρό σας βοηθά επίσης στην οικοδόμηση της σχέσης σας.

Πηγή: raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved