Πόσο η τηλεοπτική εικόνα επηρεάζει τον ύπνο του μωρού μας;

Πόσο καλό ή κακό κάνει η τηλεοπτική εικόνα στα μωρά μας;
Πόσο η τηλεοπτική εικόνα επηρεάζει τον ύπνο του μωρού μας;

Πριν από μια δεκαετία περίπου η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανέφερε ότι οι γονείς περιορίζουν την τηλεοπτική εικόνα σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Και παρόλο που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η Ακαδημία κάνει μια προσπάθεια ερευνών ώστε να απελευθερώσει μια νέα πολιτική επιστημών για τα μωρά που παρακολουθούν τηλεόραση, βίντεο ή οποιαδήποτε άλλη παθητική μορφή μέσων.

Τελικά όμως πόσο καλό ή κακό κάνει η τηλεοπτική εικόνα στα μωρά μας;

Μια από τις ερωτήσεις που «καίνε» τους γονείς είναι το κατά πόσο τα μωρά επηρεάζονται από αυτή την εικόνα λίγη ώρα πριν πάνε για ύπνο. Γιατί όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε σκεφτεί «μήπως η τηλεόραση λίγο πριν πάει για ύπνο χαλαρώνει το μωρό μας;». Πόσο μάλλον τώρα που η καθημερινότητά μας έχει έρθει "τούμπα" εξαιτίας του κορονοϊού και οι οθόνες (τηλεόραση και μη) έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών μας.

Το μεγαλύτερο ουσιαστικά πρόβλημα είναι ότι το έντονο φως που εκπέμπει η οθόνη της τηλεόρασής σας μπορεί πραγματικά να κάνει κακό στο μωρό μας.

moro mprosta apo tin tileorasi

Το ρολόι του σώματος ρυθμίζεται ανάλογα με την άνοδο και την πτώση του ήλιου. Το βράδυ, αρχίζει να παράγεται στον οργανισμό μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία σταδιακά μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία. Συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, βοηθώντας να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι μέχρι το πρωί.

Το ίδιο συμβαίνει και στα μωρά (μικρά και μεγάλα) γι' αυτό καλό θα ήταν πριν τον ύπνο να μην παρακολουθεί το μωρό τηλεόραση ή κινητό ή τάμπλετ, καθώς έτσι διασκορπίζεται η μελατονίνη και μπορεί να φέρει και αυπνία.

Tips για να κοιμηθεί εύκολα το μωρό σας

Από νωρίς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για τον βραδινό του ύπνο του μωρού σας.

Μια απλή και χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πολύ πιο εύκολα. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η ρουτίνα;

  • Mπάνιο
  • Ένα σύντομο και χαλαρωτικό μασάζ
  • Μείωση του φωτισμού στο δωμάτιο (εξού και η απαγόρευση στις οθόνες που αναφέραμε προηγουμένως)
  • Ζεστό γάλα και φυσικά αγκαλιά πριν το βάλετε στο κρεβάτι του.

Δείτε μερικά ακόμη στο βίντεο που ακολουθεί:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved