Ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών που είναι σημαντικές στην ανάπτυξή τους

Ορισμένες «κακές» συνήθειες που έχουν τα παιδιά, στην πραγματικότητα τα βοηθούν να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.

Ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών που είναι σημαντικές στην ανάπτυξή τους

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά με τη συμπεριφορά τους δοκιμάζουν τις αντοχές σας. Συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα, γκρινιάζουν χωρίς εμφανή λόγο, βάζουν το δάχτυλο στη μύτη τους. Μάλιστα αρκετές από αυτές γίνονται συνήθειες που δύσκολα «εγκαταλείπει» το παιδί.

Γνωρίζατε όμως ότι ορισμένες το βοηθούν να μάθει καλύτερα τον εαυτό του και τον κόσμο;

Ποιες είναι αυτές:

Παιχνίδι με το φαγητό

Πόσες φορές το μωρό σας δεν έχει πιάσει το κουτάλι σκορπώντας το φαγητό στο πάτωμα, στο καρεκλάκι ή οπουδήποτε; Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Science διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που παίζουν εν ώρα φαγητού, μεγαλώνοντας γίνονται καλύτεροι μαθητές . Επίσης τα μωρά που τρώνε σε καρεκλάκι φαγητού μαθαίνουν γρηγορότερα από εκείνα που κάθονταν σε ένα τραπέζι.

Δημιουργούν έναν κακό χαμό όταν παίζουν

Τα παιδιά, και τα νήπια ειδικότερα, γενικά λατρεύουν να δημιουργούν ένα μικρό χαμό είτε παίζοντας, είτε ζωγραφίζοντας, είτε αυτοσχεδιάζοντας. Αυτό το δημιουργικό παιχνίδι είναι καλό για την ανάπτυξη του μικρού παιδιού με διάφορους τρόπους. 'Ερευνα αποκαλύπτει ότι υποστηρίζοντας αυτό το είδος παιχνιδιού, βοηθάτε το παιδί να χτίσει τις νευρικές συνδέσεις του που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σκέψης, της μάθησης και της δημιουργικότητας. Επιπλέον, αυτό ωφελεί τη γνωστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και μικτών κινητικών δεξιοτήτων, την επίλυση προβλημάτων και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Θέλουν να υπερβούν τα όρια

Οταν θέτετε έναν κανόνα, το μικρό παιδί αισθάνεται ότι πρέπει να πάει κόντρα σε αυτόν. Το αν τελικά το παιδί θα καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια εξαρτάται από εσάς και την υποχωρητικότητα τους. Μην ξεχνάτε ότι τα όρια είναι σημαντικά καθώς βοηθούν το παιδί να νιώθει ασφάλεια, παρά την γκρίνια.

Λένε σε όλα «ΟΧΙ»

Είναι ίσως η πιο αγαπημένη λέξη των παιδιών. Τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό δεν βλέπει τον εαυτό του ως ξεχωριστή οντότητα. Αυτό αλλάζει κατά το δεύτερο έτος, καθώς αρχίζει σιγά σιγά να εξερευνά τον μικρόκοσμο γύρω του. Βοηθώντας το να νιώθει πιο ανεξάρτητο, το μωρό σας ξεκινά να διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρνείται να φορέσει τα ρούχα που του διαλέξατε, που δεν θέλει να πάει για ύπνο ή να κάνει μπάνιο. Η αγαπημένη του λοιπόν λέξη σε πολλά από αυτά που του ζητάτε είναι ένα μεγαλόπρεπο « όχι». Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο υπομονετικοί. Αν το παιδί μάθει να είναι ανεξάρτητο από μικρή ηλικία, αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μάθει τα όριά του και να βελτιώσει τις κινητικές του ικανότητες.

Πηγή: livingandloving.co.za

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved