Γιατί τα μωρά βγάζουν συνεχώς τη γλώσσα τους;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί τα μωρά βγάζουν συνεχώς τη γλώσσα τους;

Τα μωρά ανακαλύπτουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας το στόμα τους και αυτός είναι ένας λόγος που βγάζουν τη γλώσσα τους τόσο συχνά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Μέχρι και τον πέμπτο με έκτο μήνα, η συγκεκριμένη κίνηση είναι αντανακλαστική. Από τον έκτο μήνα κι έπειτα, τα περισσότερα μωρά σταματούν μόνα τους την κίνηση αυτή, ενδέχεται ωστόσο να συνεχίσουν να την κάνουν και για μερικούς μήνες ακόμα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το να βγάζει το μωρό τη γλώσσα του είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές. Επιπλέον, το συγκεκριμένο αντανακλαστικό βοηθάει το μωρό στη διαδικασία του θηλασμού.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί το μωρό να βγάζει τη γλώσσα του:

Μίμηση
Τα παιδιά από την βρεφική τους ακόμα ηλικία μιμούνται συμπεριφορές και κινήσεις των άλλων και ιδιαίτερα των γονιών τους. Πολλοί γονείς όταν παίζουν με τα μωρά τους βγάζουν τη γλώσσα τους και τα παιδιά ασυναίσθητα μιμούνται την κίνηση αυτή.

Ώρα για φαγητό
Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το κλάμα και οι κινήσεις του μωρού είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Εάν το μωρό σας βγάζει τη γλώσσα του ίσως σημαίνει ότι πεινάει, ενώ εάν ήδη το θηλάζετε ή του δίνετε γάλα με μπιμπερό, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να υποδηλώνει και ότι χόρτασε και δεν θέλει άλλο.

Ένδειξη ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα για στερεές τροφές
Μόλις το μωρό σας σταματήσει να βγάζει τη γλώσσα του, θα μπορεί να την ελέγχει και καλύτερα, συνεπώς θα έχει έρθει η ώρα για να εντάξετε τις στερεές τροφές στη διατροφή του.

Αέρια
Πολλά μωρά βγάζουν τη γλώσσα τους και όταν έχουν αέρια. Σε αυτήν την περίπτωση η κίνηση υποδηλώνει την ανησυχία που νιώθουν.

Μακρογλωσσία
Η μακρογλωσσία είναι μία πάθηση κατά την οποία το μέγεθος της γλώσσας είναι μεγαλύτερο από ότι το σύνηθες. Η μακρογλωσσία είναι σύμπτωμα σε παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down, ο υποθυρεοειδισμός κ.α. Επίσης, το μεγάλος μέγεθος της γλώσσας μπορεί να οφείλεται και σε κάποιον τραυματισμό ή κληρονομικούς παράγοντες.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved