Πότε τα μωρά στηρίζουν το κεφάλι μόνα τους;

Πότε θα μπορεί να ελέγχει το κεφαλάκι του; 

Πότε τα μωρά στηρίζουν το κεφάλι μόνα τους;

Το μωρό προσπαθεί από τους πρώτους μήνες της ζωής του να στηρίξει το κεφάλι του ειδικά όταν είναι μπρούμυτα.

Από τον τρίτο μήνα και μετά μπορεί να σηκώσει το κεφαλάκι του από 45 έως και 90 μοίρες ενώ από τον έκτο μήνα, το κρατά ψηλά και περισσότερη ώρα.

Το πότε το μωρό θα μάθει να μπουσουλάει, να κάθεται, να περπατάει εξαρτάται από την ικανότητα του να κρατήσει το κεφάλι του χωρίς υποστήριξη. Βέβαια κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, αν όμως μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών δεν σηκώνει το το κεφάλι του θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Πώς αναπτύσσει ένα μωρό τον έλεγχο του κεφαλιού;

Ο έλεγχος του κεφαλιού είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ένα νεογέννητο δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του χωρίς υποστήριξη και θα πέσει πίσω καθώς οι μύες του λαιμού του είναι αδύναμοι. Γι΄αυτό και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να στηρίξετε το κεφάλι του τους πρώτους μήνες.

Τα μωρά αρχίζουν να σηκώνου το κεφάλι τους όταν ξαπλώσουν μπρούμυτα μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα . Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να στρέψουν το κεφάλι τους προς τους ήχους. Μεταξύ του τέλους του πρώτου και του τρίτου μήνα, τα περισσότερα μωρά θέλουν να σηκώσουν το κεφάλι τους όταν στηρίζονται στην κοιλιά τους.

Ένα μωρό ηλικίας τριών μηνών μπορεί να κρατήσει σταθερά όρθιο το κεφάλι και το στήθος με την υποστήριξη των χεριών του αλλά και όταν είναι σε κάθισμα αυτοκινήτου.

Αν και τα περισσότερα μωρά αναπτύσσουν τον έλεγχο του κεφαλιού έως την ηλικία των πέντε έως έξι μηνών, οι δεξιότητες μπορεί να διαφέρουν σε κάθε μωρό. Επομένως, μην πανικοβληθείτε εάν το μωρό σας δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες ικανότητες ελέγχου του κεφαλιού με τα συνομήλικά του.

Ο έλεγχος στήριξης του κεφαλιού συχνά αξιολογείται περιοδικά, μαζί με άλλες κινήσεις και στάση του σώματος του μωρού. Ο παιδίατρος θα σας ενημερώσει εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με αυτό και θα σας πει τι πρέπει να κάνετε.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved