Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το μωρό για τα πρώτα του βήματα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το μωρό για τα πρώτα του βήματα;

Τα πρώτα βήματα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Τα περισσότερα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα περίπου στον πρώτο χρόνο ζωής τους. Για να φτάσουν όμως εκεί, προηγούνται κάποια στάδια προετοιμασίας.

Στην αρχή το μωρό μαθαίνει να κάθεται μόνο του. Σταδιακά μαθαίνει να ελέγχει τις κινήσεις του και το βάρος του σώματός του κι έπειτα να σηκώνεται κρατώντας κάποια επιφάνεια όπως την κούνια του ή τον καναπέ. Αφού το καταφέρει και αυτό, κάνει τα πρώτα του βήματα υποστηριζόμενο, ώσπου μία μέρα καταφέρνει να κάνει ολομόναχο τα πρώτα του βήματα.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος ενός γονιού στην παραπάνω διαδικασία;

Δυναμώνοντας τα πόδια του

Αφήστε το μικρό σας στο πάτωμα για περισσότερη ώρα μέσα στη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί στο σπίτι για περισσότερη ώρα χρησιμοποιώντας και τα πόδια του. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τα παιχνίδια του λίγο πιο μακριά ώστε να αναγκαστεί να πάει το ίδιο να τα φέρει. Αποφύγετε να του φοράτε παπουτσάκια μέσα στο σπίτι. Όσο περισσότερο νιώθει και εξοικειώνεται με το έδαφος, τόσο το καλύτερο.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του

Από όταν ξεκινάει να μπουσουλάει, μέχρι και τη στιγμή που θα κάνει τα πρώτα του βήματα, το μωρό περνάει από διάφορα στάδια. Δώστε σημασία στις διαφορές που παρατηρείτε μέρα με τη μέρα και επιβραβεύστε το με τα λόγια σας. Έτσι θα του τονώσετε την αυτοπεποίθησή του και θα έχει προσπαθεί με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη.

Εκφράστε τις ανησυχίες σας

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Δεν ξεκινάνε να περπατάνε όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικίας και το ίδιο ισχύει και στην ομιλία ή τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό. Εάν όμως, έχει φτάσει στην ηλικία του ενός έτους και ακόμα δεν έχει μάθει να στέκεται μόνο του ή εάν δεν έχει κάνει τα πρώτα του βήματα μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved