Το μωρό σας μήνα με τον μήνα

novalac
Πρώτος Μήνας
Πρώτος Μήνας

Ο μήνας αυτός είναι ένας μήνας προσαρμογής. Οι αισθήσεις του υπάρχουν αλλά δεν είναι αναπτυγμένες. Μπορεί να κοιτάξει με τα ματάκιά του το πρόσωπό σας, αλλά θα πρέπει να το πλησιάσετε αρκετά. Τα χαμόγελά του δεν είναι συνειδητά, αλλά οφείλονται σε μυικές συσπάσεις του προσώπου. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει χρώματα και σχήματα, αλλά αχνές μορφές. Το κορμί του ακόμα κρατά την εμβρυική στάση γιατί ακόμα δεν έχει συναίσθηση του περιβάλλοντος. Φυσικά, τα γεύματά του αποτελούνται αποκλειστικά από γάλα.

Δεύτερος Μήνας
Δεύτερος Μήνας

Το μωρό είναι σε θέση να συνδέσει ένα γεγονός με ένα άλλο. Έχει επίγνωση ότι κάποιος του μιλάει αλλά ξεχωρίζει συγκεκριμένες φωνές. Όσον αφορά τις αισθήσεις του, αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο. Μπορεί να στρέφει το βλέμμα του στην πηγή διαφόρων ήχων και το κεφαλάκι του προς συγκεκριμένα αντικείμενα. Το γάλα συνεχίζει να αποτελεί την αποκλειστική του διατροφή. Αρχίζει να τεντώνει το σώμα του, παρόλο που εξακολουθεί να κρατά την εμβρυακή στάση, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τέλος προσπαθεί να σηκώσει το κεφαλάκι του για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τρίτος Μήνας
Τρίτος Μήνας

Το μωρό αρχίζει να αποκτά συνοχή στις αισθήσεις του και ξεκινά να μαθαίνει μέσα από τυχαίες ανακαλύψεις. Τώρα είναι σε θέση να απλώσει τα χεράκια του και να πιάσει ένα παιχνίδι. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση του συντονισμού χεριού-ματιού. Παράλληλα αρχίζει να εκφράζει συναισθήματα, να μαθαίνει να ξεχωρίζει τις εκφράσεις στα πρόσωπα των άλλων (γέλιο, θυμό, κτλ) και να χαμογελά αυθόρμητα. Τέλος μπορεί να περιστρέφει το κεφαλάκι του.

Τέταρτος Μήνας
Τέταρτος Μήνας

Τώρα είναι σε θέση να κρατάει πράγματα στα χεράκια του και ξεκινά να τα δοκιμάζει στο στόμα του. Μην σας φοβίζει κάτι τέτοιο, γιατί έτσι αρχίζει να αναγνωρίζει τον κόσμο του. Τέλος αγαπά ήδη το πρόσωπό σας, την μυρωδιά και τον ήχο της φωνής σας και θέλει να σας δείξει την αγάπη του, αλλά δεν έχει πολλά μέσα. Έτσι δείχνει ότι αναζητά την αγκαλιά σας.

Πέμπτος Μήνας
Πέμπτος Μήνας

Το μωρό μαθαίναι αποτελεσματικά να μην αποσπάται η προσοχή του όταν παίζει, έτσι ώστε να επικεντρώνεται στο παιχνίδι και μέσω αυτού να εξερευνά και να μαθαίνει. Αρχίζει να κάνει προσπάθειες να σηκωθεί. Έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των αισθήσεών του. Έτσι μπορεί να ξεχωρίζει τα φωτεινά χρώματα (γι’ αυτό και προτιμά τα χρωματιστά παιχνίδια) και να αναγνωρίζει το όνομά του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Παράλληλα, η εποχή αυτή είναι μια εποχή άγχους για το μωρό, καθώς έχει μάθει να ξεχωρίζει τα γνωστά του πρόσωπα από τα άγνωστα. Τα τελευταία είναι αυτά που το φοβίζουν και το αγχώνουν.

Έκτος Μήνας
Έκτος Μήνας
Το μωρό αρχίζει να χρησιμοποιεί διακριτικά τα χέρια του για να επικοινωνήσει. Από αυτόν τον μήνα προτιμά να κάθεται παρά να είναι ξαπλωμένο, ενώ αρχίζει να μιμείται την συμπεριφορά σας. Συχνό είναι το φαινόμενο να κάνει φούσκες με το σάλιο του, ενώ έχει πια τον πλήρη έλεγχο στην διατήρηση του κεφαλιού του. Ο έκτος μήνας σηματοδοτεί και την έναρξη στερεάς τροφής, ενώ πιθανόν να αρχίσει να βγάζει και τα πρώτα του δοντάκια.
Έβδομος Μήνας
Έβδομος Μήνας
Το μωρό απολαμβάνει την εξερεύνηση και λατρεύει να πετά τα πράγματά του κάτω. Έτσι θα ρίξει το κουταλάκι και την κουδουνίστρα του από την καρέκλα και θα ευχαριστηθεί με τον θόρυβο της πτώσης. Αρχίζει να συνειδητοποιεί τις καθημερινές λέξεις και προσπαθεί να τις μιμηθεί (κάτι που συνήθως έχει την μορφή φλυαρίας με κραυγούλες). Λόγω των δοντιών, ίσως τα ούλα του να είναι ερεθισμένα και γι’ αυτό να έχει ξεκινήσει μια έντονη γκρίνια, ειδικά τις στιγμές που χαλαρώνει.
Όγδοος Μήνας
Όγδοος Μήνας
Αρχίζει να μελετά συστηματικά τα παιχνίδια του και τις οικείες εικόνες. Επίσης τώρα έχει την αίσθηση της απόστασης. Προσπαθεί να σηκωθεί και να φάει μόνο του. Αν ξεκινήσει να μπουσουλάει, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει όλους τους χώρους του σπιτιού. Είναι σε θέση να λέει Μαμά και Μπαμπά και να μας δίνει να καταλάβουμε τι θέλει από τις χειρονομίες που κάνει. Αν το κρατήσουμε όρθιο και ακούσει μουσική είναι δυνατόν να χορέψει και να τινάξει το κορμάκι του.
Ένατος Μήνας
Ένατος Μήνας
Το μωρό είναι σε θέση να λύσει απλά προβλήματα και να προσαρμοστεί σε διάφορες αλλαγές. Αρχίζει να προφέρει λεξούλες. Αρχίζει να περπατά με δειλά-δειλά βήματα, αλλά στηριζόμενο πάντα. Λατρεύει να χτυπά αντικείμενα μεταξύ τους και να δημιουργεί έντονους θορύβους από αυτά. Στο παιχνίδι δείχνει τις προτιμήσεις του για την μαμά ή τον μπαμπά.
Δέκατος Μήνας
Δέκατος Μήνας
Το μωρό προσπαθεί να μιμηθεί ορισμένες καθημερινές χειρονομίες, όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας ή να σηκώσει το τηλέφωνο. Μπορεί να χαιρετήσει με το χεράκι του, λέγοντας αντίο ή να κάνει λεπτές κινήσεις με τα δαχτυλάκια του. Αντιλαμβάνεται την έννοια της λέξης ΟΧΙ και ΜΗ. Μπορεί να πιει υγρά από ποτήρι. Προσπαθεί να στηριχθεί σε έπιπλα και βάσεις για να σταθεί στα ποδαράκια του όρθιο.
Ενδέκατος Μήνας
Ενδέκατος Μήνας
Το μωρό αναπτύσσει την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της εμπιστοσύνης. Θεωρεί ότι ανήκει στην μαμά και στον μπαμπά και εκτελεί κινήσεις αγάπης προς αυτούς. Απαιτεί με απλές κινήσεις για ό,τι θέλει. Μπορεί να σταθεί όρθιο χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Είναι η φάση που το μωρό σας θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην χτυπήσει στις προσπάθειες που κάνει για να περπατήσει.
Δωδέκατος Μήνας
Δωδέκατος Μήνας
Το μωρό αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα χωρίς στήριξη. Αλλά ακόμα θα πρέπει να το προτρέπουμε και να το ενθαρρύνουμε. Προσπαθεί να μιμηθεί όλους τους ήχους που ακούει και να κάνει έντονες χειρονομίες, όταν δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει. Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει και να ανταποκρίνεται στα απλά πράγματα που του ζητάμε.
novalac
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved