Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο σε ένα νήπιο 15 μηνών

Ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, αναφέρει ότι το παιδί από την ηλικία των 9 μηνών αρχίζει να κατανοεί εικόνες, έννοιες και να μιμείται ήχους.

Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο σε ένα νήπιο 15 μηνών

Το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας και της συγκέντρωσης του. Στην ηλικία των 15 μηνών ήδη κάποια παιδάκια λένε τις πρώτες τους λέξεις και είναι μια κρίσιμη περίοδος όπου ο γονέας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού του.

Από τη Δευτέρα κάποια παιδιά θα επιστρέψουν στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, ενώ κάποια άλλα θα συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι.

Για να μην μείνουν «αδρανή» αυτά τα παιδιά, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν τις παρακάτω συμβουλές, βοηθώντας τα μικρότερα παιδιά τους να ακονίσουν τον εγκέφαλό τους.

Πώς μπορείτε να ακονίσετε τον εγκέφαλο του παιδιού σας με τα βιβλία

  • Κρατήστε τη σελίδα ενός βιβλίου ανοιχτή και ζητήστε του να σας δείξει πού είναι, για παράδειγμα ο βάτραχος. Έπειτα ρωτήστε τ να σας περιγράψει πώς κάνει ο βάτραχος.
  • Αναπαράγετε τους ήχους και ζητήστε του να τους μιμηθεί και εκείνο.
  • Παροτρύνετέ το να συμμετέχει ενεργά στην ιστορία, να μιμηθεί, για παράδειγμα, πώς τρώει κι εκείνο, όπως το κοριτσάκι στην εικόνα, ένα φρούτο.
  • Θέστε του ερωτήματα όπως γιατί κρύβεται η πάπια; Τι ψάχνει;
  • Ζητήστε του να σας δείξει ποιο ζωάκι, ποιο λουλούδι κλπ του αρέσει από τη σελίδα που κοιτάζετε.
  • Αφήστε το να γυρίζει μόνο του τις σελίδες

Η γνώμη του ειδικού

Κρατήστε το παιδί σας αγκαλιά και διαβάστε μαζί το αγαπημένο του βιβλίο. Διασκεδάστε και ζωντανέψτε την ιστορία. Η ανάγνωση-διήγηση συμβάλλει θετικά στη συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved